Тревожна тенденция: Зачестяват инцидентите с непълнолетни зад волана

1
17-годишна девойка претърпя катастрофа във Варна
17-годишна девойка претърпя катастрофа във Варна

1179 непълнолетни шофьори са глобени през тази година

Нарастващ брой случаи на непълнолетни, управляващи моторни превозни средства, предизвикват сериозна загриженост сред експертите по пътна безопасност. Само в рамките на седмица бяха регистрирани два тежки инцидента с участието на лица под 18-годишна възраст.

Хронология на събитията

На 13 октомври 2024 година се разигра трагедия в село Български извор. Моторист на 49 години се сблъска с двама тийнейджъри на скутери. В резултат на инцидента 14-годишно момче загуби живота си на място, а 16-годишният му спътник беше тежко ранен.

Само четири дни по-късно, на 17 октомври, 17-годишна девойка претърпя катастрофа във Варна. Тя управлявала автомобила на баща си, когато изгубила контрол и паднала в подлез в ранните часове на деня.

Признания и статистика

Случаите на непълнолетни зад волана не са изолирани. В Сливен 17-годишен младеж открито признава, че многократно е управлявал автомобил без необходимото разрешително.

Според официални данни, от началото на 2024 година до 13 октомври, 1179 непълнолетни шофьори са били санкционирани за управление на моторни превозни средства без право, информира bTV.

Законови последствия

Законодателството предвижда наказания не само за непълнолетните нарушители, но и за възрастните, които им предоставят достъп до автомобили. Глобите варират от 100 до 300 лева за първо нарушение, като при повторно провинение сумата може да достигне 1500 лева.

Експертите призовават за по-строг родителски контрол и засилени образователни кампании, насочени към младежите, с цел превенция на подобни инциденти в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Мммммм
    Дано само те да се трепят!!!!! Да не отнемат невинни животи!!! Това са индивиди,които не подлежат на уроци!!!! Тях само бой ги оправя!!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари