Тревожна статистика: Ръст на тежките катастрофи в България

0
Над 2,2 милиона лева глоби и 24 527 отнети книжки за 9 месеца
Над 2,2 милиона лева глоби и 24 527 отнети книжки за 9 месеца

Над 2,2 милиона лева глоби и 24 527 отнети книжки за 9 месеца

Тревожна статистика: Ръст на тежките катастрофи в България.

Министерството на вътрешните работи (МВР) отчита тревожна тенденция на увеличаване на тежките пътно-транспортни произшествия (ПТП) от началото на 2024 година до края на септември. Статистиката разкрива, че 21 процента от сериозните инциденти са причинени от водачи с шофьорски стаж до две години, като 13 процента от тях са предизвикани от жени зад волана, а 8 процента - от мъже.

В сравнение със същия период на миналата година, броят на пътните инциденти е нараснал с над 220. Въпреки това, има и положителна тенденция - броят на загиналите е намалял с 55 души. През 2023 година жертвите са били 393, докато през 2024 година броят им е 338. За съжаление, броят на ранените се е увеличил с 19 души, информира bTV.

За деветмесечния период властите са наложили глоби в размер на над 2,2 милиона лева и са отнели свидетелствата за управление на моторно превозно средство на 24 527 шофьори.

Един от трагичните случаи, илюстриращи опасностите на пътя, се случва на 14 май 2023 година. Двадесетгодишният Стефан се прибира от работа с негова колежка. При ограничение от 70 километра в час и дъждовно време, жената шофира със 150 километра в час. Тя губи контрол над автомобила и катастрофира. Младежът прекарва месец в болница, където за съжаление губи битката за живота си.

Година по-късно все още няма окончателна присъда по случая, а шофьорката е на свобода. В знак на протест и с надежда за по-строги наказания, родители и близки на загинали деца блокират движението по улица „Алабин" в центъра на София.

Статистиката на МВР за деветте месеца на 2024 година показва, че ранените при катастрофи деца са над 800, а загиналите са осем. Основните причини за инцидентите продължават да бъдат превишената скорост и неправилните маневри.

Ситуацията в големите градове също буди тревога. Само в град Пловдив за една седмица са регистрирани над 40 тежки катастрофи. Според жителите на града, нарушенията на пътя са ежедневие. Не липсват и случаи на шофьори, заловени да управляват под въздействието на опиати.

От началото на 2024 година досега броят на конфискуваните автомобили в страната достига 857. Тази мярка е част от усилията на властите да повишат безопасността по пътищата и да намалят броя на нарушенията.

Експертите по пътна безопасност призовават за по-строги мерки и засилен контрол, особено по отношение на младите и неопитни водачи. Те подчертават необходимостта от подобряване на обучението и повишаване на осведомеността за рисковете на пътя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    русенец
    Ръст на катастрофите?! Глупости! Пътната полиция зорко бди за реда, а съдебната система на секундата осъжда тези, които създават хаос! Майтапя се, бе! :) Просто се изненадвам, че има хора, които са изненадани, че в Булгаристан има хаос по пътищата!... то пък едни пътища, но това е тема за друга изненада.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари