Тревожна статистика: Близо 300 хиляди сигнала за онлайн насилие над деца

0
Момичетата между 10 и 14 години са най-застрашени от онлайн насилие
Момичетата между 10 и 14 години са най-застрашени от онлайн насилие Снимка: Асен Игнатов / Архив

Момичетата между 10 и 14 години са най-застрашени от онлайн насилие

Тревожна статистика: Над 290 000 сигнала за онлайн насилие над деца за деветте месеца на 2024 година.

Националният център за безопасен интернет отчете рекорден брой сигнали за онлайн насилие над деца през първите девет месеца на 2024 година. Общо 293 312 случая са регистрирани за този период, като данните показват, че проблемът засяга предимно момичета на възраст между 10 и 14 години.

Антоанета Василева, ръководител на Националния център за безопасен интернет, представи тази тревожна статистика на пресконференция, проведена в град София. Анализът е базиран на работата на две основни линии, управлявани от центъра - Консултативната линия (Helpline) с номер 124 123 и прилежащия към нея чат, както и Горещата линия за докладване на вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца.

Според представените данни, 99 процента от сигналите са свързани с момичета, докато само 1 процент касае момчета. Най-уязвимата възрастова група е между 10 и 14 години, което поставя въпроса за необходимостта от засилени мерки за защита на подрастващите в дигиталното пространство.

Василева подчерта, че проблемите, за които се получават сигнали, са разнообразни и включват откраднати профили, секстинг, онлайн тормоз, измами и заплахи, злоупотреба със съдържание и пробив на пароли към различни приложения. Тя отбеляза също, че последното тримесечие на годината традиционно се характеризира с най-висок брой сигнали.

Интересен факт е, че значителна част от сигналите постъпват от международни партньори. „Едното място, от което се получават сигнали, е от международната мрежа INHOPE – всички горещи линии в света. Когато те открият престъпно съдържание, което се хоства в България, те го изпращат на нас", обясни Василева.

Статистиката показва, че 44 766 сигнала са получени от чуждестранни партньори чрез системата INHOPE. От тях, 41 190 са препратени към дирекция „Киберпрестъпност" на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност" (ГДБОП - София) като потвърдени случаи на незаконно съдържание, хоствано в България. Общо 248 546 сигнала са изпратени обратно към INHOPE за по-нататъшно разследване и действие.

Анализът на данните разкрива, че социалните мрежи са основната платформа, където възникват проблеми, с 72 процента от случаите. Следват комуникационните приложения със 17 процента, онлайн игрите с 10 процента и различни уебсайтове с 1 процент.

Интересно е да се отбележи, че повечето сигнали идват от загрижени родители - 58 процента, докато 42 процента са подадени от самите деца. Тревожен е фактът, че само девет сигнала са постъпили от учители, което повдига въпроса за необходимостта от по-активно включване на образователната система в борбата с онлайн насилието.

Василева добави, че най-много сигнали идват от Великобритания, Нидерландия и Словакия. Тя също така подчерта, че над 100 000 от сигналите са свързани с приложението "Телеграм", което показва нарастващата роля на месинджър платформите в разпространението на вредно съдържание.

Тези данни подчертават неотложната нужда от засилени мерки за защита на децата в онлайн пространството, както и необходимостта от по-тясно сътрудничество между родители, образователни институции и правоприлагащи органи в борбата срещу дигиталното насилие над подрастващите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари