Тревога в Сеул: Северна Корея изпраща 12 000 войници в Украйна

0
Южнокорейското разузнаване потвърждава придвижването на севернокорейски войски
Южнокорейското разузнаване потвърждава придвижването на севернокорейски войски Снимка: Асен Игнатов / Архив

Южнокорейското разузнаване потвърждава придвижването на севернокорейски войски

Южнокорейското разузнаване разкри тревожна информация за планираното участие на Северна Корея във военния конфликт в Украйна. Според данните, Пхенян е взел решение за изпращането на значителен военен контингент в подкрепа на руските сили.

Мащабът на военното участие

Според информацията, придобита от южнокорейските разузнавателни служби, Северна Корея планира да изпрати четири бригади, наброяващи общо 12 000 войници. Сред тях са включени и специални части, което подчертава сериозността на намеренията на Пхенян.

Източник от разузнаването на Южна Корея заяви: "Придвижването на севернокорейските войски вече е започнало". Това твърдение повдига въпроси за непосредствената заплаха, която този ход представлява за ситуацията в Украйна.

Потвърждение от украинска страна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди наличието на разузнавателна информация за севернокорейските планове. На 17 октомври той сподели, че според техните данни Северна Корея подготвя 10 000 войници за подкрепа на Русия.

"Те подготвят на своя земя 10 000 войници, но не са ги преместили още в Украйна или в Русия", заяви Зеленски след среща с министрите на отбраната на НАТО. Украинският президент предполага, че Русия разчита на севернокорейските сили за компенсиране на значителните си загуби на фронта.

Реакция на Южна Корея

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол реагира незабавно на новината, свиквайки извънредно заседание по въпросите на сигурността. На срещата беше подчертано, че военното сътрудничество между Русия и Северна Корея е преминало от етапа на доставки на оръжие към реално разполагане на войски.

От президентската канцелария в Сеул заявиха: "Това развитие представлява значителна заплаха за сигурността не само на нашата страна, но и на международната общност". Тази оценка подчертава глобалното значение на севернокорейската намеса в конфликта.

Исторически контекст и последни събития

Отношенията между Пхенян и Москва датират от основаването на Северна Корея след Втората световна война. Те се задълбочиха допълнително след руската инвазия в Украйна през 2022 година. Сеул и Вашингтон отдавна твърдят, че режимът на Ким Чен Ун подпомага Русия с военни доставки.

Важен момент в развитието на тези отношения беше рядкото посещение на руския президент Владимир Путин в Пхенян през юни, когато двете страни подписаха договор за взаимна отбрана.

Потенциални жертви

Украински медийни източници съобщиха за възможни първи жертви сред севернокорейските войници. Според тези непотвърдени данни, шестима севернокорейски военни са загинали при украинска ракетна атака в окупираната от Русия територия край Донецк на 3 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    7
    ахаха
    великая и могучая армия до жълтурите ли опря? баси жалкарите
  • 3
    6
    Мухахахахаха
    Всъщност исках да кажа,че жалка кочина е бандеронацистка УСрайна,в която нацистите ловят като животни мъже за фронта направо от улиците. Факт е,че и аз като смрадлив бесарабски гей подлежа на мобилизация,но пърдя в този форум и се правя на Българин. В Русия няма обявена мобилизация,такава има в УСрайна,но аз като един страхлив циганин се крия от властите за да не ме пратят да мра за киевския наркоман
  • -2
    5
    Мухахаха
    Жалката кочина проZZия, която беше уж велика сила, опря да търси подкрепа от най-пропадналото подобие на държава - Северна Корея. Докъде плешивата кремълска маймуна докара стадото обитаващо най голямата по територия педерация, а в България има кретени които се радват на ботоксния шебек.
  • 3
    4
    Запознат бесарабски гей
    Това дето се е изходило под номер 3 е запознатият бесарабски циганин хомосексуалист мартинчо,осмърдяващ този сайт по цял ден за да изкара стотинки за дозата дрога. Разпространява опорките на Шиши и неговите ибрикчии от ппдб,понякога лиже топките и на Боко,според случая. Днес много се е възпалил,много лоши новини за неговия кумир - киевското джудженце Зеленски или Цун Кай Хуй както ще бъде известно скоро хахаха
  • -5
    3
    Запознат
    Това дето се е изходило под номер 1 не е никакъв "тавариш" Това е едно иZродено лайно, цял ден киснещо в коментарите на този сайт, пишещо тъпотии за възхвала на пропаднала проZZия, надяващо се да спечели последователи за кретеноидната шайка на кЪстадин кЪстадинов - "къско"
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари