„Тренд“: Над 40% от младежите у нас са с висок риск от алкохолна зависимост

0
Нови данни разкриват тревожни тенденции сред младежите в България
Нови данни разкриват тревожни тенденции сред младежите в България Видео: NOVA

Нови данни разкриват тревожни тенденции сред младежите в България

Страхът от провал, стресът в образователните институции и финансовата несигурност са сред основните фактори, водещи до нездравословно поведение сред младите хора в България. Това показва ново проучване, проведено от агенция "Тренд" по поръчка на Сдружение "Мрежа за развитие на личността и талантите".

Изследването, което е представително за възрастовата група 15-29 години, разкрива шокиращи статистики за насилието и тормоза, с които се сблъскват младежите. Според данните, една четвърт от анкетираните са били жертви на физическа агресия, като този проблем засяга предимно младите мъже. Още по-обезпокоително е, че 21 процента от респондентите са преживели агресия в интернет пространството, а 10 процента са били подложени на някаква форма на домашно насилие. Не по-малко тревожен е фактът, че 3 процента от младите хора съобщават за случаи на сексуален тормоз.

В отговор на тези предизвикателства, почти половината от анкетираните (49 процента) изразяват необходимостта от повече програми за психологическа подкрепа в училищата и университетите. Същевременно, 40 процента от младежите настояват за въвеждането на по-строги мерки срещу онлайн тормоза и насилието.

Калина Крумова, председател на Управителния съвет на Сдружение "Мрежа за развитие на личността и талантите", коментира резултатите от проучването заедно със социолога Димитра Воева от агенция "Тренд". Двете експертки подчертават важността на тези данни за разбирането на предизвикателствата, пред които са изправени младите хора в България.

Проучването е проведено в периода от 9 до 16 септември 2024 година чрез метода на прякото полустандартизирано интервю "лице в лице". В него са участвали 800 души на възраст между 15 и 29 години, което осигурява висока степен на представителност и достоверност на получените резултати.

Тези данни поставят на дневен ред необходимостта от спешни мерки за подобряване на средата, в която израстват и се развиват младите хора в България. Те подчертават нуждата от комплексен подход, включващ както подобряване на системите за подкрепа в образователните институции, така и засилване на мерките срещу различните форми на насилие и тормоз, особено в дигиталната среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ...
    Нали ви писах че брадясалите помияри, ампутирани от чувство за отговорност неумити комплексари, не стават за абсолютно нищо. Ако въведат 1година казарма ще се изпосамоубиват. Затова момичетата не искат да раждат деца на такива пияни смешници. Просто не усещат никаква сигурност и отговорност у тях. За педерастите и джендърастите са перфектната плячка за разврат и содомия. Пияният и комплексиран брадатко е лесна плячка за тях. Все пак поне на някого трябва да докаже какъв мачо е. Само без целувки, че лепне.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари