Тръмп и Нетаняху ще се срещнат във Флорида

0
Срещата ще бъде в четвъртък
Срещата ще бъде в четвъртък Снимка: АП / БТА / Архив

Срещата ще бъде в четвъртък

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп обяви днес, че израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещне с него тази седмица в резиденцията му Мар а Лаго във Флорида. Това посещение е част от официалното посещение на Нетаняху във Вашингтон, предаде Франс прес.

Доналд Тръмп, който е републикански кандидат за президентските избори през ноември, първоначално спомена за срещата с израелския лидер утре. Въпреки това, той уточни в своята социална мрежа "Трут соушъл", че срещата ще се състои в четвъртък.

Политически контекст и значимост

Срещата между двамата лидери е от значително политическо значение, като се има предвид дългогодишното партньорство между Съединените щати и Израел. Тръмп и Нетаняху имат дълга история на сътрудничество, като по време на мандата на Тръмп като президент, отношенията между двете страни се засилиха. Тръмп подкрепи преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим и признаването на Йерусалим като столица на Израел, което бе ключово за израелската дипломация.

Очаквания и цели на срещата

Очаква се на срещата да бъдат обсъдени различни въпроси, свързани с двустранните отношения, регионалната сигурност и стратегическите интереси на двете държави. Сред основните теми вероятно ще бъдат иранската ядрена програма, конфликти в Близкия изток и укрепването на икономическите връзки.

Възможно е срещата да има и влияние върху предстоящите президентски избори в САЩ, като Тръмп се опитва да укрепи подкрепата си сред еврейската общност и про-израелските избиратели. От своя страна, Нетаняху може да използва срещата за укрепване на международната подкрепа и повишаване на политическата си репутация у дома.

Исторически отношения

Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху имат дългогодишно партньорство, което започна още по време на първия мандат на Тръмп като президент. През тези години, Тръмп и неговата администрация направиха значителни стъпки в подкрепа на израелските интереси, включително признаването на Голанските възвишения като част от Израел и сключването на историческите Авраамови споразумения с арабски държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари