Тръгва мегасхемата по ПВУ за батериен парк

0
Транспортното министерство също има пробив по огромната поръчка за закупуване на 35 нови влака
Транспортното министерство също има пробив по огромната поръчка за закупуване на 35 нови влака Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Транспортното министерство също има пробив по огромната поръчка за закупуване на 35 нови влака

С голямо закъснение България отбелязва напредък по две от най-големите схеми в Националния план за възстановяване и устойчивост - проект за изграждане на батериен парк за съхранение на енергия от възобновяеми източници и закупуването на нови мотриси за БДЖ. Министерство на енергетиката пусна за обществено обсъждане схемата за изграждане на батерии, като от документацията става ясно, че общият ресурс по нея е в размер на 1,18 млрд. лв. Транспортното министерство пък най-накрая обяви победител в поръчката за 35 мотриси след поредица от провалени процедури, пише вестник "Сега".

Проектът за изграждане на батериен парк бе сериозно променен след много скандали около него и изрично решение на Народното събрание. Амбициите за изграждане на капацитет бяха орязани наполовина - от 6000 MW на 3000 MW, като държавата се отказа да създава държавно дружество и да купува въпросните батерии, а те ще се изграждат от частни фирми. Според проектодокументацията по схемата няма минимален размер на инвестициите, максималният размер на безвъзмездното финансиране е ограничено до 148,6 млн. лв. на проект. Предвидено е задължително съфинансиране - грантово отпусканите суми ще са не повече от 50% от допустимите разходи.

За малките проекти по схемата енергийното министерство не е предвидило сериозни ограничения за финансовите възможности за кандидатите. При големите проекти - от 20 до 50 MW обаче се изисква минимален собствен капитал от 6 млн. лв., а при над 50 MW летвата се вдига над 10 млн. лв. собствен капитал. Не е ясно дали в хода на общественото обсъждане няма да има промени в някои от параметрите на условията за кандидатстване.

Пробив има и по провалялата се няколко пъти обществена поръчка за закупуване на 35 нови мотриси на БДЖ. Това е една от най-големите обществени поръчки, които са предвидени в плана за възстановяване, като прогнозната стойност бе за 1,1 млрд. лв. Без ДДС. Транспортното министерство в крайна сметка прибегна до процедура на пряко договаряне, след като откритото състезание на няколко пъти се проваля заради невъзможност на участващите компании да се вместят в изискваните срокове за доставка на влаковете. Времето е силно ограничено заради крайния срок за изпълнение на плана за възстановяване - август, 2026 г. В крайна сметка транспортното министерство реши да преговаря с 4 компании, а след директните разговори за изпълнител е избран полското подразделение на германската “Щадлер”.

От протоколите на конкурсната комисия става ясно, че един от участниците - “Шкода”, не е успял да предложи оферта с по-къси срокове на доставка и при прякото договаряне и по тази причина е бил отстранен от участие. Компанията PESA се е вместила в срока от 28 месеца, като е предложила цена от 822,5 млн. лв. Без ДДС. Консорциум около компанията “Алстом” също е предал оферта в рамките на срока с цена 883 млн. лв., а “Щадлер” е заявила готовност да достави мотрисите при цена от 642,5 млн. лв. Голямата разлика в цените с над 20% е довело до изискване на допълнителна информация от компанията на какво се дължи тази ниска оферта, като фирмата е предоставила изчерпателна информация, доказваща изключително благоприятни условия за участника за доставката. Не е ясно какви точно са те, защото тази информация е търговска тайна и е заличена от протокола. Вероятно не е без значение, че същата фирма вече сключи договор с транспортното министерство за доставка на 7 двуетажни влака с капацитет от минимум 300 седящи места, отново с пари по плана за възстановяване. Този договор е на стойност 300 млн. лв. без ДДС.

Критична остава обществената поръчка за доставка на 20 push-pull влака, където прякото договаряне завърши с провал и сроковете се оказват неизпълними. За тези влакове България преговаря с ЕК да бъде позволена замяната им с друг тип заради невъзможност да бъдат произведени в оставащото време. Транспортният министър Георги Гвоздейков призна, че тук нещата висят на косъм, но министерството се опитва да спаси и тези пари. Сумата по тази поръчка е много голяма - 1,2 млрд. лв. прогнозна стойност без ДДС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари