Традиционната сватба в Рибново кандидатства за световно признание

0
Уникалната българска традиция получи номинация за ЮНЕСКО
Уникалната българска традиция получи номинация за ЮНЕСКО Снимка: Facebook

Уникалната българска традиция получи номинация за ЮНЕСКО

Традиционната зимна сватба в село Рибново, Западните Родопи, е направила важна стъпка към международно признание. Местното сдружение "Фондация креативна общност" е номинирало този уникален обичай за статут на "живо човешко съкровище" по Националната програма на Министерството на културата, съобщава БНР.

Път към световно признание

Мустафа Емин, представител на фондацията, споделя амбициозните планове за бъдещето на тази традиция: "Нашата първа цел е уникалната традиция да стане част от националното нематериално културно наследство. След това се надяваме да постигнем вписването ѝ като такава и в ЮНЕСКО."

Уникалност на рибновската сватба

Традиционната сватба в Рибново се отличава с няколко ключови характеристики:

  1. Сезонност: Провежда се само през зимните месеци.
  2. Масовост: В празненството участва цялото село.
  3. Честота: Регистриран е рекорд от 30 сватби за период от три месеца.

Значение за общността

Запазването на тази традиция не само поддържа културната идентичност на Рибново, но и създава силни общностни връзки. Всяка сватба се превръща в голямо събитие, което обединява жителите и подчертава уникалността на местната култура.

Перспективи за бъдещето

Номинацията за "живо човешко съкровище" е първата стъпка в дългия процес на признаване. Ако традицията получи национално признание, това ще отвори пътя към потенциално включване в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Този ход би могъл да донесе множество ползи за Рибново и региона, включително повишен културен туризъм и по-голямо внимание към опазването на местните традиции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари