Торнадо се изви над морето край Ахтопол

0
Рядкото природно явление впечатли жителите и гостите на българското Черноморие
Рядкото природно явление впечатли жителите и гостите на българското Черноморие

Рядкото природно явление впечатли жителите и гостите на българското Черноморие

Необичайно за региона ни природно явление бе наблюдавано на 20 септември 2024 година край град Ахтопол. Метеорологът Станислава Радева успя да заснеме формирането на торнадо, известно още като смерч, в крайбрежната зона на Черно море.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) публикува видеозапис на явлението в своята официална Facebook страница, предизвиквайки вълна от интерес сред потребителите на социалната мрежа.

Торнадото представлява мощен атмосферен вихър, който се проявява като въртящ се стълб от въздух, свързващ земната повърхност с купесто-дъждовен облак. Тези природни феномени се характеризират с разнообразие във формата и размерите си, но най-често наподобяват фуния, чийто тесен край докосва земята и обикновено е обграден от облак, съставен от отломки и прах.

Експертите отбелязват, че скоростта на вятъра при повечето торнада достига до 180 километра в час, а диаметърът им на повърхността е приблизително 80 метра. При най-мощните торнада, обаче, скоростта на вятъра може да надхвърли 480 километра в час, превръщайки ги в изключително опасни природни явления.

Специалистите разграничават няколко вида торнада, сред които наземни, многовъзлови и водни. Водните смерчове, подобни на наблюдавания край Ахтопол, се отличават със своя спираловиден фуниевиден стълб, който свързва масивен купест или купесто-дъждовен облак с водната повърхност.

Интересен факт е, че подобни спираловидни стълбове се образуват по-често в екваториалните области и са сравнително рядко срещани в умерените географски ширини, към които спада и България.

Въпреки че торнада са регистрирани на всички континенти с изключение на Антарктида, те са най-често срещани в централните и югоизточните части на Съединените американски щати, в район, известен като "Алеята на торнадата".

Наблюдаването на торнадо край българския бряг на Черно море е изключително рядко явление, което прави заснетите кадри особено ценни за метеоролозите и любителите на природни феномени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    географ
    По нашите географски ширини му викат Смерш/ч/.Виждали сме по два,три и повече наведнъж във вътрешността.
  • 2
    1
    Глупости пълни
    Обичайно е ама кой да гледа към хоризонта в посока изток в "Черно Море".
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари