Тонове варовик се изливат в Белославското езеро

0

Натрупаните над 600 хиляди тона варовик от години заплашват да блокират входа на пристанище "Варна - Запад"

Тонове варовик се изливат в Белославското езеро от утаителя, където девненската компания "Соловей Соди" депонира този отпадъчен продукт от своята производствена дейност. Основната причина за това е препълненото съоръжение, което не е било почиствано в продължение на години. Възниква въпросът: може ли натрупаният варовик да блокира входа на пристанище "Варна - Запад"?

Утаителят, използван още от средата на 80-те години на миналия век, първоначално се поддържал със средства, осигурявани от две министерства – на транспорта и на вече несъществуващото Министерство на химическата промишленост. По-късно тази отговорност била прехвърлена на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" и на частното предприятие "Соловей Соди". Последното драгиране било осъществено през 2017 година, но оттогава варовикът се натрупва непрекъснато. Според Регионалната инспекция по околна среда и води - Варна, няма риск от екологична катастрофа.

„При производството на сода в „Соловей Соди“ в отпадните води се съдържа калциев оксид, който се влива в река Провадийска. Той реагира с хидроген карбонатите във водата, образувайки калциев карбонат, който е неразтворим. Химически няма опасност, тъй като това е обикновен варовик, не отрова“, обяснява Ерджан Себайтин, директор на РИОСВ - Варна, предаде БНТ.

Въпреки това, проблемът е съвсем реален. Варовикът е инертен материал, който не се разтваря, а се натрупва на дъното. Това създава риск от затлачване на входа към пристанище "Варна - Запад".

„В последните три години няма министър, който да не сме информирали за проблема. Всеки път получаваме същия отговор – няма депо, където да се складира изкопаната маса. Това, което се излива от утаителя, се намира точно пред входа на терминал "Варна - Запад". Ако не бъдат взети мерки, работата на пристанището ще бъде блокирана,“ категорична е Пенка Илиева, председател на Синдиката на пристанищните работници към КНСБ в Пристанище "Варна - Запад".

Утаителят има капацитет да поеме до 70 000 тона варовик годишно, но тъй като не е бил почистван от близо десетилетие, в момента са натрупани над 600 хиляди тона. От "Пристанищна инфраструктура" отбелязват, че преди три години е била обявена обществена поръчка за драгиране на утаителя, която е прекратена поради липса на депо. В района на Варна съществуват и други депа, които могат да поемат варовика, а от девненския завод обмислят да го депонират и на своя територия като алтернативна възможност. Допълнително, е в ход инвестиционно предложение за почистване на 100 000 кубически метра утайка. Въпреки това, реални действия все още не са предприети. През септември миналата година РИОСВ - Варна издаде предписание за спешно почистване на утаителя.

„Около 120 000 тона ще бъдат премахнати по ускорена процедура. „Соловей Соди“ вече преминаха през необходимите процедури за намиране на изпълнител, и този месец ще започне изпразването на утаителя“, подчертава Себайтин.

От "Пристанищна инфраструктура" предупреждават, че ако не се вземат мерки, има риск преливащата утайка да затлачи входа на Пристанище "Варна - Запад", но изразяват надежда, че това няма да се случи.

„Надявам се, че в рамките на месеци утаителят ще бъде сериозно изпразнен. Закупена е специализирана техника от Финландия, което не е лесна задача. Години наред не е правено нищо по този въпрос“, допълва още Себайтин.

Съществува и идея варовикът да бъде използван за изграждането на изкуствени острови в езерото, които да се превърнат в местообитания на птиците. Тъй като варовикът не представлява опасност за околната среда, той може да се изсипва и след осмата миля навътре в морето, обясняват още от екоинспекцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари