Токсиколог: При обгазяване от пожар дори да се подобрят симптомите, потърсете лекар

1
В първите 24 часа може да настъпят усложнения, заяви доц. Людмила Нейкова
В първите 24 часа може да настъпят усложнения, заяви доц. Людмила Нейкова Снимка: Facebook / ВМА

В първите 24 часа може да настъпят усложнения, заяви доц. Людмила Нейкова

Пожарите, независимо дали са на открито или в затворени помещения, представляват сериозна заплаха не само за имуществото, но и за здравето на хората. Макар че най-очевидната опасност идва от пламъците и топлината, димът и токсичните газове, които се отделят при горене, могат да имат дълготрайни и дори фатални последици за човешкия организъм. Доц. Людмила Нейкова, ръководител на катедра "Токсикология" във Военномедицинска академия, обръща внимание пред БТА на критичните рискове, свързани с обгазяване от пожари, и подчертава необходимостта от своевременна медицинска помощ дори при привидно леки симптоми.

Симптоми, които не трябва да бъдат пренебрегвани

Дори когато симптомите на обгазяване като затруднено дишане, главоболие, отпадналост и обърканост изглеждат подобрени или изчезнали, състоянието не трябва да се подценява. Според доц. Нейкова в първите 24 часа след вдишване на токсични газове могат да настъпят сериозни усложнения като белодробен или мозъчен оток, както и инфекции на дихателните пътища. Тези усложнения често не се проявяват веднага и изискват наблюдение от медицински специалисти.

Особено опасни са въглеродните съединения, които се отделят при горенето. Въглеродният оксид, например, няма цвят и мирис, което го прави изключително коварен за хората в близост до огнището на пожара – било то доброволци, които се опитват да потушат пламъците, или живущи в близост. Този газ се свързва с хемоглобина в кръвта, блокирайки способността на организма да пренася кислород до клетките, което може да доведе до кислороден глад и животозастрашаващи състояния.

Въздействието върху нервната система и сърдечно-съдовата система

Една от основните опасности при обгазяване е скритото въздействие върху централната нервна система. Доц. Нейкова обяснява, че дишането на въздух с недостатъчно съдържание на кислород може да доведе до обърканост, амнезия, нарушаване на вестибуларния апарат и дори гърчове. В допълнение към това, сърдечно-съдовата система също е подложена на огромен стрес. Учестеният пулс, повишеното артериално налягане и рискът от инфаркт са само част от проявите, които могат да се окажат фатални за хора с предшестващи сърдечни заболявания.

Опасностите на закрито

Докато пожарите на открито са опасни заради големите количества въглероден оксид и други вредни газове, пожарите на закрито представляват още по-сериозна заплаха. Доц. Нейкова обръща внимание, че в домовете ни има множество синтетични материали, които при горене отделят изключително токсични вещества като фосген, циановодород и различни окиси. Дори след потушаване на пожара, тези токсични вещества могат да продължат да се отделят и да причинят главоболие, затруднено дишане и отпадналост у хората, които се завърнат в помещението.

Това е особено опасно през нощта, когато токсичните газове, по-тежки от кислорода, могат да интоксикират спящите хора, без те дори да усетят заплахата.

Мерки за безопасност и самопомощ

При пожар най-важното действие е незабавната евакуация от мястото на инцидента. Доц. Нейкова препоръчва поставянето на мокра кърпа пред устата и носа, за да се минимизира вдишването на дим и токсични газове. Ако дрехите на пострадалия са нагорещени, те трябва да бъдат намокрени, а откритите части на тялото покрити с мокри кърпи. Дори след евакуация, търсенето на медицинска помощ е от ключово значение, за да се предотвратят потенциални усложнения.

В случаите на тежка интоксикация, когато пациентът е в кома или получава гърчове, токсиколозите често са безсилни без спешни реанимационни мерки. В такива случаи обикновено се налага интубиране и интензивно лечение. Ако инфекциозните възпаления се наслоят или настъпи тежък белодробен или мозъчен оток, прогнозата може да е много тежка, дори и с наличието на съвременна медицинска помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    русенец
    А с вдишването на изгорели гадове от дизелови двигатели как стоят нещата? Питам, защото и тази нощ се събудих почти задушен, на международното имаше колона тирове и не се дишаше от дим.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари