Токът все още е на регулирани цени, но в бъдеще ще има тарифи според часовете на ползване

3
Планират се отстъпки при ограничаването му в пиковите моменти
Планират се отстъпки при ограничаването му в пиковите моменти

Планират се отстъпки при ограничаването му в пиковите моменти

С динамични цени на електроенергията ще се постига по-икономично потребление от домакинствата. Това предвижда актуализираният План в областта на енергетиката и климата, който е публикуван за обществено обсъждане. Целта е да се стимулира потребление на ток в определени часове, пише "24 часа".

Фундаментално се предвижда въвеждането на цени, които да отчитат периода на потребление. Записано е ценообразуване в реално време.

Ще се въвеждат тарифи при ползване на електроенергия в критични периоди на върхово натоварване на електроенергийната система. Обикновено това е в сутрешните и вечерните часове.

Планирани са отстъпки при намалено потребление през върхови периоди. Например към 20 или 21 ч., когато е вечерният пик, ако домакинството намали потреблението си, ще получи отстъпка от цената. Може да изключи някои уреди, за да намали натоварването на системата.

Без съмнение тези намерения изглеждат добри, тъй като ще намалят сметките за ток на хората. Не е ясно обаче кога ще могат да бъдат предложени.

Либерализацията на електроенергията на едро за домакинствата беше отложена с една година. Служебният кабинет и КЕВР дадоха всичко от себе си токът да поскъпне минимално, а парното дори да поевтинее. Увеличението средно е едва с 1,59% при апокалиптични прогнози за до 30 на сто. Това стана, след като правителството взе решение да бъде покрит дефицитът във фонд “Сигурност на електроенергийната система”, който е към 500 млн. лв. според изявление на министъра на енергетиката Владимир Малинов. Това укроти цените на тока за бита.

До края на 2025 г. домакинствата ще пазаруват електроенергията си по регулирани цени и нямат никаква полза от диференцирани. В момента остават дневната и нощната тарифа.

За да стане възможно хората да управляват потреблението си и от това да печелят, е необходима и дигитализация на мрежите, както и цифрови електромери, които да позволяват почасово измерване. Кога ще е възможно това, е въпрос с много неизвестни, който зависи от инвестициите на електроразпределителните дружества. Техният размер се определя от КЕВР, която много внимава колко пари ще се влагат, за да не се повишат стръмно мрежовите тарифи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    бъчваря
    Абе вие се отказахте от евтиното ядрено гориво и евтиния газ, сега ще икономисваме с цени. Идиоти! Защо не направихте реакторите в Белене и Козлодуй, а ги подарявате на наркомана? Кой ще плаща тия реактори? Милиарди неустойки платихме ние, от джоба си, сега още искате да плащаме! А тоя заспалия народ спи, не се събужда.
  • 9
    5
    Малинков и Иванов кеверето
    Това означава ли, че, ако в пиковите часове си спра хладилника и фризерчето ведно с него, особено в горещини като тези, ще ме поощрите и как ще го разбера?
  • 26
    4
    Да, бе да
    Като ще взема да повярвам в "добрите"ви намерения , пладнешки разбойници.Само измамни схеми, напудрени с неясни думи за заблуда.
  • 24
    3
    Данчо земеделец
    Узаконяване нова форма за грабеж на народа,всеки строй и монтира слънчеви панели в плодородни земи ,а сега да се ограничи потреблението,и Разстрел за този е малко но на прост народ това се пада.
  • 30
    2
    Към коментар 1
    Така е и така ще бъде докато са кротки агнета от пасбищен тип .Кой му е виновен на тоз народ? Мълчат пред вълците.Агнета и овце бягат,а тук стоят и си чакат редът.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари