Тодор Капитанов: Технологиите изместват работници в търговските вериги

0
200 000 свободни работни места в България, въпреки затварянето на производства
200 000 свободни работни места в България, въпреки затварянето на производства Видео: NOVA

200 000 свободни работни места в България, въпреки затварянето на производства

Търговските вериги в България са изправени пред сериозен недостиг на работна ръка, което се отразява в множество обяви за работа. Същевременно, други сектори на икономиката преживяват вълна от съкращения и затваряне на производства. Тази противоречива ситуация на трудовия пазар привлича вниманието на експертите.

Коментар на синдикатите

Тодор Капитанов, вицепрезидент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), предоставя задълбочен анализ на настоящата ситуация. Той подчертава: "По-лошата новина е, че се затварят производства. Но всъщност пазарът на труда винаги е бил по такъв начин – някъде са съкращавали служители, а другаде са се търсили."

Технологии vs. човешки фактор

Капитанов обръща внимание на нарастващата роля на технологиите в търговския сектор: "В търговските вериги, и не само в тях, в последно време се налага да се инвестира в технологии и софтуер, които много често заместват човешкия фактор." Той добавя, че въпреки по-ниската инфлация, цените продължават да растат, което кара работодателите да търсят начини за оптимизация на разходите.

Дефицит на работна ръка

Според информация от бизнес средите, цитирана от Капитанов, в момента в България се търсят около 200 000 работници. Това води до ситуация, в която компаниите си "крадат" кадри една от друга, предлагайки различни стимули, включително транспорт между населените места.

Глобални фактори

Вицепрезидентът на КНСБ отхвърля твърденията, че високите разходи за труд са основната причина за затварянето на производства: "През последните месеци няколко завода в различни краища на страната обявиха, че спират производства. Според мен със спекулативна причина - заради високите разходи за труд. Всъщност нека не забравяме, че тези бизнеси са свързани с глобалните пазари."

Дебат за бъдещето

Капитанов споменава и продължаващия дебат между бизнеса и синдикатите относно начините за справяне с икономическите предизвикателства. Докато някои предлагат съкращения в администрацията, други обсъждат възможността за въвеждане на нови данъци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари