Тодор Кантарджиев: България вече е свободна от морбили страна!

0
Другата добра новина е, че случаите на коклюш намаляват
Другата добра новина е, че случаите на коклюш намаляват Снимка: Личен архив

Другата добра новина е, че случаите на коклюш намаляват

България официално се обявява за страна свободна от морбили, без вътрешно разпространение на инфекцията. Вече повече от 21 дни не са регистрирани нови случаи на болестта, което я нарежда сред малкото европейски държави без вътрешни огнища на морбили. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в интервю за Българското национално радио.

Проф. Кантарджиев също сподели положителни новини относно други заразни болести – случаите на коклюш са силно намалели, а случаите на скарлатина и варицела са сведени до разумния минимум, което е облекчение за много родители.

По думите на експерта, вирусните инфекции към момента не представляват сериозна заплаха за общественото здраве. Въпреки това, той отбеляза леко увеличаване на случаите на коронавирус през последните два месеца, но подчерта, че циркулиращият вариант не е толкова опасен. Все пак е важно да се спазват основни мерки за безопасност.

По отношение на западнонилската треска, проф. Кантарджиев съобщи за няколко нови случая, като подчерта, че това е показател за наличието на ефективна диагностика в страната.

Здравният експерт също така информира, че в България на този етап не се предвижда масова ваксинация срещу респираторен синцитиален вирус, който засяга основно новородени, малки деца и възрастни хора с имунен дефицит.

Освен това проф. Кантарджиев припомни значението на противогрипните ваксини, особено за хора над 65-годишна възраст, като подчерта, че те могат да се възползват от безплатната ваксинация.

Експертът отправи и предупреждение към хората да не злоупотребяват с едни и същи хранителни добавки, тъй като това може да доведе до изтощаване на имунната система. „По-добре е да се сменят и да се поддържа разнообразно и пълноценно хранене“, съветва той.

Относно холерата, проф. Кантарджиев увери, че няма опасност от масово разпространение на болестта в България, но предупреди, че е важно да се спазват определени мерки за превенция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари