Тестовете на редки заболявания се правят при потресаващи условия

0
Помещенията в Националната генетична лаборатория в „Майчин дом” не са обвинявани от над 30 години
Помещенията в Националната генетична лаборатория в „Майчин дом” не са обвинявани от над 30 години Видео: NOVA

Помещенията в Националната генетична лаборатория в „Майчин дом” не са обвинявани от над 30 години

Национална генетична лаборатория в "Майчин дом" се нуждае от спешно обновяване.

Националната генетична лаборатория в Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" в София, която извършва тестове за редки заболявания от цялата страна, не е била обновявана повече от три десетилетия. Това разкри репортаж на NOVA, който представи състоянието на това важно медицинско звено.

Лабораторията, чиято история датира от 70-те години на миналия век, се е утвърдила като ключово място за диагностика на над 120 редки генетични заболявания. Въпреки важната си роля в българската здравна система, материалната база на лабораторията е в незавидно състояние.

Д-р Янева, специалист в лабораторията, описва ситуацията така: "Определено имаме проблеми със съхраняване на нещата, защото и на пробите, хладилниците и фризерите са напълно пълни, нямаме и място къде да ги слагаме, изобщо комплексни са нещата". Тези думи ясно илюстрират трудностите, с които се сблъсква персоналът в ежедневната си работа.

Професор Савов, друг експерт от лабораторията, споделя плановете за бъдещето: "Вече има разписано, че лабораториите ще извършват масов неонатален скрининг за спинална мускулна атрофия, муковисцидоза, вродени имунодефицити. Тези средства за предвидени, но преди това трябва да създадем условия". Това изявление подчертава необходимостта от подобряване на инфраструктурата преди разширяване на дейността.

Екипът на NOVA е потърсил коментар от Министерството на здравеопазването относно решаването на проблемите на лабораторията. Към момента на публикуване на репортажа, отговор от министерството все още не е получен.

Ситуацията в Националната генетична лаборатория повдига въпроси за финансирането и поддръжката на ключови здравни институции в България. Обновяването на тази лаборатория е от критично значение не само за подобряване на условията на работа, но и за осигуряване на по-качествена диагностика и грижа за пациентите с редки генетични заболявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Az
    Не са "обновявяни" може би...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари