Терористична заплаха от български IP адрес вдигна на крак Босна и Херцеговина

0
Прокуратурата разпорежда спешни мерки за идентифициране на подателя
Прокуратурата разпорежда спешни мерки за идентифициране на подателя

Прокуратурата разпорежда спешни мерки за идентифициране на подателя

Военните обекти и съоръжения на отбранителната промишленост в Босна и Херцеговина са поставени под засилена охрана след получена терористична заплаха от електронна поща, регистрирана в България. Инцидентът, разкрит от босненското издание "Дневни аваз", предизвика незабавна реакция от страна на властите в балканската държава.

Според информация от босненските правоохранителни органи, заплашителното съобщение е постъпило във вторник около 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време). Въпреки че IP адресът е локализиран в България, експертите предупреждават, че това не означава непременно, че заплахата произхожда от българска територия.

В отговор на потенциалната опасност, прокуратурата на Босна и Херцеговина е разпоредила на Държавната агенция за разследване и защита (SIPA) да предприеме спешни мерки за идентифициране на подателя на електронното писмо. Агенцията е инструктирана да информира незабавно ключови институции, включително Министерството на вътрешните работи, разузнавателните служби, граничната полиция и въоръжените сили.

SIPA е реагирала promptно, изпращайки уведомления до полицейските служби и компаниите от отбранителния сектор за повишаване на мерките за сигурност поради възможността за атаки. В момента се извършват щателни проверки на военни бази и обекти на отбранителната промишленост, за да се установи дали съществува реална заплаха.

Съдържанието на заплашителното съобщение, според информация на "Дневни аваз", твърди за наличието на данни за планирано терористично нападение срещу военни обекти и съоръжения на отбранителната промишленост в Босна и Херцеговина.

Разследването на инцидента се развива в няколко направления. SIPA работи усилено за проследяване на IP адреса и идентифициране на лицето, стоящо зад заплахата. Паралелно с това, агенцията си сътрудничи с доставчика на домейна за разкриване на повече информация за подателя на съобщението.

Случаят е привлякъл вниманието на редица ключови институции. Босненската разузнавателна служба, Европол и щабът на НАТО в Босна и Херцеговина са информирани и следят развитието на ситуацията отблизо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари