Температурите тази сутрин паднаха под нулата

0
Тези ниски температури благоприятстват образуването на слана
Тези ниски температури благоприятстват образуването на слана

Тези ниски температури благоприятстват образуването на слана

Зимни температури в началото на октомври изненадаха жителите на България, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в своя официален профил в социалните мрежи. На 2 октомври 2024 година няколко града в страната отбелязаха необичайно ниски температури за този сезон.

Според публикуваните данни, най-ниската температура е измерена в град Драгоман – минус 0.6 градуса по Целзий, като на земната повърхност живакът е паднал до минус 2 градуса. Подобна ситуация е наблюдавана и в град Кюстендил, където термометрите са отчели минус 0.5 градуса, а на земната повърхност – минус 2 градуса.

Столицата София също не е била подмината от студената вълна. Там температурата е достигнала 0.4 градуса, докато на земната повърхност е измерено минус 3 градуса. В град Благоевград живакът се е задържал малко над нулата – на 1.6 градуса, но земната повърхност е била с цял градус по-студена. Подобна картина е наблюдавана и в град Кнежа, където са отчетени съответно 1.2 и минус 2 градуса.

Метеоролозите от НИМХ подчертават, че тези ниски температури на земната повърхност създават благоприятни условия за образуване на слана, което може да бъде особено опасно за селскостопанските култури в този период на годината.

Въпреки студеното начало на месеца, от НИМХ прогнозират затопляне в следващите дни.

Институтът препоръчва на гражданите да следят актуалните прогнози за времето на официалните им уебсайтове – www.meteo.bg и www.weather.bg, за да бъдат подготвени за предстоящите промени в метеорологичните условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари