Температурите падат към 23 юли

1
Предварителните прогнози са да премине студен атмосферен фронт
Предварителните прогнози са да премине студен атмосферен фронт

Предварителните прогнози са да премине студен атмосферен фронт

Балканите продължават да са под властта на опустошителна жега. И в неделя дневните температури ще варират между 35 и 40 градуса, с възможни локални нагрявания над тези стойности. Денят ще бъде слънчев, с временни увеличения на облачността следобед, но без валежи. Вятърът ще е по-осезаем в източната половина на страната.

Предстоящата седмица - още по-топла

Следващата седмица ще донесе още по-високи температури. Дните ще бъдат слънчеви, с временни заоблачавания следобед. В обичайно горещите точки на България, следобедната жега ще достига 42-43 градуса. Най-високите температури ще се наблюдават по поречието на река Дунав и долното течение на река Струма, съобщава NOVA.

Очаквана промяна в атмосферната конфигурация

През втората половина на седмицата се очаква промяна в атмосферната конфигурация. Ще се развиват локални гръмотевични процеси с кратки дъждове и висок риск от градушка. В дните около 23-24 юли се очертава известно захлаждане с няколко градуса, което обаче ще се усети предимно в западната половина на страната. Предварителните прогнози сочат преминаване на студен атмосферен фронт.

Черноморието също не е пощадено

Черноморието също остава в плен на летните жеги. Дневните температури ще достигат до 31-32 градуса в неделя и до 35-36 градуса в следващите дни. Около 19-20 юли ще има повишена вероятност за кратки локални валежи с гръмотевици. В неделя и в хода на предстоящата седмица морето ще бъде относително спокойно, но въпреки това рискът от пожари остава висок.

Риск от пожари

Продължаващите жеги и липсата на валежи значително увеличават опасността от бързо разпалване на горски и полски пожари. Рискът е висок в почти цяла България, с изключение на по-високата част на планините в Западна България. При възникване на инцидент, вятърът ще затрудни значително борбата с огъня.

Препоръки за гражданите

При тези условия е от съществено значение гражданите да бъдат внимателни и да спазват следните препоръки:

  1. Избягвайте излагане на директна слънчева светлина през най-горещите часове на деня.
  2. Пийте достатъчно вода, за да предотвратите обезводняване.
  3. Използвайте слънцезащитни средства и носете леки, светли дрехи.
  4. Избягвайте физическа активност на открито в пиковите часове на горещината.
  5. Не палете огън на открито и бъдете внимателни с изхвърлянето на цигари и други запалими предмети.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари