Температурата в Тихия океан не е била толкова висока от над 650 години

1
Експерти предупреждават за риск от верижни природни бедствия
Експерти предупреждават за риск от верижни природни бедствия Снимка: Асен Игнатов / Архив

Експерти предупреждават за риск от верижни природни бедствия

Научно изследване разкри шокиращи данни за температурата на водата в Тихия океан, която е достигнала най-високите си стойности от над шест века насам. Районът около тихоокеанския архипелаг Фиджи е регистрирал рекордни температури на морската повърхност, каквито не са наблюдавани от 653 години.

За да стигнат до тези заключения, изследователите са използвали уникален метод, базиран на анализ на корали от вида Diploastrea heliopora. Тези живи организми са истински "архиви" на климатичните промени, тъй като растат изключително бавно - само между 3 и 6 милиметра годишно. Въпреки бавния си растеж, те успяват да натрупат ценна информация за температурата на водата в своите скелети, която учените могат да разчетат чрез анализ на химическия им състав.

Резултатите от проучването са не просто впечатляващи, а направо алармиращи. Те недвусмислено показват, че наблюдаваното безпрецедентно затопляне оказва сериозно влияние върху екосистемите и населението не само в тихоокеанския регион, но и в световен мащаб.

Експертите предупреждават, че без предприемането на спешни и решителни мерки, този процес на затопляне може да отключи верижна реакция от природни бедствия с непредвидими последици за планетата и човечеството.

Това откритие поставя още по-остро въпроса за глобалното затопляне и необходимостта от координирани международни усилия за ограничаване на емисиите на парникови газове и адаптиране към климатичните промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари