Тексас се готви за урагана "Берил"

1
Очаква се стихията да донесе разрушителни ветрове, бурни вълни и проливен дъжд
Очаква се стихията да донесе разрушителни ветрове, бурни вълни и проливен дъжд Снимка: X / Dallas Texas TV

Очаква се стихията да донесе разрушителни ветрове, бурни вълни и проливен дъжд

Американският щат Тексас е нащрек преди пристигането на урагана "Берил", който според Националния център за ураганите отново е засилил до ураганна сила. Очаква се бурята да донесе разрушителни ветрове, бурни вълни и проливен дъжд, когато навлезе в сушата рано в понеделник, 8 юли, местно време.

Повече от милион жители на Тексас са предупредени за опасността, която ураганът носи. Властите очакват "Берил" да достигне сушата между градовете Галвестън и Корпус Кристи и да достигне до втора категория, което означава ветрове със скорост до 177 километра в час. Директорът на Националния център по ураганите на САЩ, Майкъл Бренън, предупреди жителите по пътя на бурята да се подготвят за опасни условия, които ще продължат дори след преминаването на центъра на "Берил".

"Съществува много значителен риск от внезапни наводнения по крайбрежието на Тексаския залив, източната част на Тексас и региона Арканзас - Тексас", заяви Бренън.

Затворени пристанища и подготовка за урагана

Някои от най-големите пристанища в щата са затворени в подготовка за урагана, включително тези в Корпус Кристи, Хюстън, Галвестън, Фрийпорт и Тексас Сити. Това може да доведе до временно спиране на износа и ограничаване на движението на всички кораби и товарни операции. Тази мярка е взета, за да се избегнат сериозни инциденти и да се осигури безопасността на морския трафик и пристанищния персонал, съобщава BBC.

Окръг Рефугио, северно от Галвестън, издаде заповед за задължителна евакуация в събота, 6 юли. Причините включват ограничения капацитет на персонала на службите за спешна помощ, натоварения трафик по време на празника на 4 юли и отслабената инфраструктура на района от урагана Харви през 2017 година.

Възможни последствия и прогнози

Макар и не толкова мощен, колкото когато удари Карибите, ураганът "Берил" все пак може да причини мащабни прекъсвания на електрозахранването и значителни смущения в Тексас, до град Хюстън във вътрешността на страната. Властите и синоптиците предупреждават за внезапни наводнения, които могат да застрашат живота и имуществото на жителите.

Ураганът "Берил" е първият за сезона в Атлантическия океан през 2024 година. Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ предупреди, че тази година в Северния Атлантик може да има до седем големи урагана, в сравнение със средно три за сезона.

Мерки и предупреждения

Жителите на Тексас са съветвани да се подготвят за евентуални прекъсвания на електрозахранването и да имат готовност за евакуация, ако бъде необходимо. Властите препоръчват на хората да си осигурят необходимите запаси от вода, храна и лекарства, както и да следят актуалната информация и предупрежденията на местните служби за спешна помощ.

"Берил" премина през Карибите, засегна особено тежко островите Сейнт Винсент и Гренадини, Майро и Юнион, и Гренада, и остави стотици хиляди хора без ток. Това е едно от най-мощните явления, които някога са връхлитали Ямайка.

С наближаването на урагана, властите на Тексас призовават жителите да останат бдителни и да следват инструкциите на местните власти, за да гарантират своята безопасност и тази на своите близки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари