Талибаните налагат строги правила за външния вид на мъжете в Афганистан

1
Модерните прически и къси бради попадат под ударите на новите разпоредби
Модерните прически и къси бради попадат под ударите на новите разпоредби Снимка: Асен Игнатов / Архив

Модерните прически и къси бради попадат под ударите на новите разпоредби

Талибаните въвеждат нови ограничения за външния вид на мъжете в Афганистан.

Управляващото в Афганистан талибанско движение затяга контрола върху обществото с нови рестрикции, този път насочени към външния вид на мъжете. Според информация на "Вашингтон пост", в края на август 2024 година са приети нови закони, забраняващи на мъжете да имитират "немюсюлмани" по отношение на облеклото и поведението.

Сред новите забрани се открояват няколко ключови аспекта:

  1. Носенето на дънкови панталони вече е неприемливо за мъжете в страната.
  2. Модерните прически са забранени.
  3. Брадата не може да бъде подстригвана по-къса от дължината на юмрук.
  4. Мъжете нямат право да гледат жени, които не са техни съпруги или близки роднини.

Тези ограничения идват като неочаквана изненада за много афганистанци, които до този момент са се радвали на относително по-голяма свобода по отношение на външния си вид. Местен жител на Кабул споделя: "Ако мъжете се бяха проявили, сега можеше да се окажем в различна ситуация. Сега всички си пускат бради, защото не искаме да бъдем разпитвани или унижавани".

Новите разпоредби дават допълнителни правомощия на моралната полиция, която вече може да задържа заподозрени нарушители за срок до три дни. Наказанията за неспазване на правилата варират от глоби до затвор.

Тези мерки се явяват продължение на политиката на талибаните за строг контрол върху обществото. По-рано беше въведена забрана жените да се появяват на публични места с непокрити лица, което предизвика международна критика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ariel
    Тези боклуци и Иранците,са най големите психари в ислямския свят, неграмотни и прости диваци, дрипави и орьфани,тях трябва евреите всичките да ги избият,те се вредни за целия свят.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари