Тайният тунел под Дунава: Мистерията на Русе и Гюргево

1
Легендата за подземния проход на Влад Цепеш: Истина или мит?
Легендата за подземния проход на Влад Цепеш: Истина или мит?

Легендата за подземния проход на Влад Цепеш: Истина или мит?

Легендата за тайния тунел между Русе и Гюргево, свързващ двата бряга на река Дунав, продължава да вълнува въображението на местните жители и историците. Според преданието, прочутият влашки владетел Влад III Цепеш, известен още като Дракула, е използвал този подземен проход, за да изненада османските войски и да превземе Русе през XV век.

Директорът на Регионалния исторически музей в Русе, професор доктор Николай Ненов, споделя, че подобни легенди за подземни тунели са често срещани в градовете по поречието на Дунав. "Повечето жители в градове, разположени по течението на Дунав, живеят с представата, че под краката им има мрежа от тунели, които на някои места дори пресичат реката. Русенци не правят изключение", обяснява професор Ненов.

Историческите извори потвърждават, че Влад Цепеш наистина е превзел Русе малко преди падането на Второто българско царство. Според легендата, той е използвал тунел под Дунав, за да изненада османците в гръб. Предполага се, че по-късно, през XIX век, двата изхода на тунела са били запечатани и на тяхно място са били построени часовникови кули в Русе и Гюргево.

Въпреки че няма конкретни археологически доказателства за съществуването на такъв тунел, историците не отхвърлят напълно възможността. Професор Ненов посочва, че при археологически проучвания под редица български крепости от периода на Първото българско царство, като Плиска и Боруй, са открити специално изградени тунели за бягство или контраатака.

Русе има богата история, датираща още от каменно-медната епоха (5000 г. пр. Хр.). Градът е известен с римския кастел Сексагинта Приста, основан през I век преди Христа, чието име означава "Пристанище на шестдесетте кораба". След създаването на България от хан Аспарух, укреплението попада в ръцете на българите, които му дават името "Руси".

Легендите за подземни тунели в Русе не се ограничават само до връзката с Гюргево. Съществуват предания за тунел, свързващ пещерата Орлова чука с града, въпреки значителното разстояние от около 40 километра. Друга популярна теория сред местните жители говори за тунел, прокопан от османците, който започва от военната казарма Левент табия (днес ресторант и винарска изба "Левента") и завършва до турския конак.

По време на Втората световна война немските войски действително са изградили значителна мрежа от бункери и бомбоубежища в Русе, които могат да бъдат видени и до днес. Въпросът дали те са използвали вече съществуващи тунели, построени от траки, римляни или българи, остава без конкретен отговор.

Въпреки липсата на категорични доказателства, легендата за тайния тунел между Русе и Гюргево продължава да бъде част от богатото културно наследство на региона. Тя напомня за бурната история на града и неговата стратегическа важност като крепост на Дунав през вековете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    към метаморф
    Тунелите ги има и не са легенда.Последно излязоха на ул.Евстати Винаров в новият строеж.Града в надупкан в определени зони като сирене.Тракия,Рим,Турско робство и най новите са от Царство България 1937/46 година.Излезе тунел в основите на МОЛ-а до болницата.Цял камион се сурна с муцуната.Шофьора едвам скочи от кабината.Издърпаха го с кофа на земекопна машина.Тунел има и под бившата "Куба". Тунели да искаш и не влизАй в тях.До метеорологичната станция има пропадания от сринати тавани на тунели.Там са скривалища и отиват към вътрешноста на града.Свързани са.Рим е под новитв,а някъде са свързани.
  • 3
    5
    До астронафт
    Има праг и затова изчезват.Поне 3/4 метеа е според зависи.С новият кей който прилича на плацдарм за нато може и да са го поизкъртили и удълбочили.
  • 1
    4
    Мунчо
    Пълни глупости. Николайчо Ненов и той се вкарва в този бизнес, белким прибере още някой лев.
  • 0
    3
    бандера
    Разбира се, че има тунел ппд Дунав. От Гюргево директно излиза на летище Щръклево. През него преди 30 г. избягаха извънземните, които 3500 русенски идиота очакваха с цветя, бъклица и дрян. Същите тия и техните деца с комунистически плам гласуват за МВРО, АТАКА, БСП, АБВ, ИТН, ИЗРАЖДАНЕ, БЕЗЛИЧИЕ......Сега ще подкрепят и МЕЧ и всяко следващо ДС ГМО!
  • 2
    2
    метаморф
    Русе е интересно място в енергиен аспект. Но не всеки издържа на честотите на мястото, наречено Русе. Тунелите под града са част от градската легенда.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари