Тайната на богатата реколта от краставици: Поливане със сода за хляб

6
С нейна помощ може да се намали броят на безплодните цветове и да се увеличи този на завръзите
С нейна помощ може да се намали броят на безплодните цветове и да се увеличи този на завръзите

С нейна помощ може да се намали броят на безплодните цветове и да се увеличи този на завръзите

Много градинари, които отглеждат краставици, често се сблъскват с проблем: насажденията цъфтят, но не всеки цвят дава плодове. Решението на този проблем може да се крие в една проста съставка – содата за хляб. С нейна помощ може да се намали броят на безплодните цветове и да се увеличи този на завръзите.

За да увеличите броя на женските цветя, е важно краставиците да се поливат с разтвор, приготвен от 2 супени лъжици сода за хляб, разтворени в 10-литрова кофа с вода. Под корена на всяко растение трябва да се излее по 200 милилитра вода. Това торене трябва да се извършва на влажна почва, след основно поливане, а не на суха. Важно е соденият разтвор да не попадне върху листата на краставицата, за да не пожълтеят. След прилагане на този метод, броят на безплодните цветя рязко ще намалее и реколтата ще бъде изобилна.

Грижи за краставиците: Поливане, мулчиране и поддръжка

Поливане: Краставиците се нуждаят от много вода, за да растат и образуват плодове. Преди цъфтежа, растенията трябва да се поливат на всеки 5-7 дни, използвайки 3-6 литра вода на храст. След появата на цветовете, поливането се увеличава – веднъж на 2-3 дни по 6-12 литра на растение. В сухо време поливането може да бъде ежедневно. Процедурата се извършва рано сутрин или вечер след залез слънце, като се използва топла вода с температура най-малко 22 градуса.

Мулчиране: Мулчирането предотвратява прекомерното изсушаване на горния слой на почвата и потиска растежа на плевелите. За мулч можете да използвате торф, сено или окосена трева, които се разстилат около растенията на слой от 5–10 см.

Поддръжка: За хоризонтална опора използвайте две метални тръби или дървени подпори с височина най-малко 1 метър и ги забийте в земята по краищата на лехите. Опънете здрави въжета между тях на разстояние 20 см едно от друго, започвайки на 15–20 см от земята. Внимателно издърпайте стъблата на краставиците и ги прикрепете към долното въже с помощта на специални щипки, мека тел или просто оставете разсада окачен. Вместо въже, можете да използвате специална мрежа за увивни растения.

Заключение

Градинарите, които искат да увеличат реколтата си от краставици, могат да използват този лесен и ефективен метод със сода за хляб. Правилното поливане, мулчиране и поддръжка на растенията също играят ключова роля в осигуряването на богата реколта. Следвайки тези съвети, градинарите могат да се насладят на изобилна и здравословна реколта от краставици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари