Тайфунът „Шаншан“ уби шест човека в Япония

0
Природната стихия нанесе тежки удари на инфраструктурата и остави 32 000 домакинства без електричество
Природната стихия нанесе тежки удари на инфраструктурата и остави 32 000 домакинства без електричество

Природната стихия нанесе тежки удари на инфраструктурата и остави 32 000 домакинства без електричество

Тайфунът „Шаншан“, който удари Япония с невиждана сила през последните десетилетия, предизвика сериозни прекъсвания в железопътния и въздушния транспорт, оставяйки шест жертви и стотици ранени.

В четвъртък „Шаншан“ премина през централния остров Кюшу, като остави след себе си разрушения и хаос. Въпреки че в последствие ураганът отслабна до тропическа буря, със скорост на вятъра, намалена от близо 250 до 90 километра в час, опасността от наводнения и свлачища все още е сериозна. Японската метеорологична агенция издаде предупреждения за възможни свлачища, наводнения и преливане на реки, което допълнително усложнява ситуацията.

Ефектът от тайфуна върху транспорта е осезаем. Японските авиолинии и други авиокомпании бяха принудени да отменят около 60 вътрешни полета, което засегна приблизително 7200 пътници. Освен това високоскоростните влакове „Шинкансен“, известни със своята точност и надеждност, спряха своята дейност в централния град Нагоя, оставяйки хиляди пътуващи без алтернатива за придвижване.

В района на Кагошима, където „Шаншан“ достигна сушата в четвъртък, повече от 32 000 домакинства все още остават без електричество, а възстановителните работи се сблъскват с множество предизвикателства. Обстановката в засегнатите региони остава напрегната, като усилията за възстановяване на нормалния живот продължават с пълна сила.

На фона на тези събития, научно проучване, публикувано през юли, показва, че тайфуните в региона все по-често се формират по-близо до брега, засилват се по-бързо и остават над сушата по-дълго поради изменението на климата. Това засилва притесненията на японските власти, които се подготвят за все по-екстремни метеорологични условия в бъдеще.

За по-малко от две седмици Япония вече е засегната от два тайфуна. От 15 до 17 август тайфунът „Ампил“ също предизвика прекъсвания в транспорта, макар че щетите и нараняванията, които причини, бяха сравнително леки в сравнение с разрушителната сила на „Шаншан“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, тази песен дето я слушаш е много стара.
- То и майка ти е стара, ама още я слушаш...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари