СЗО: Талкът вероятно е канцерогенен за хората

0
Проучванията показват връзка между талка и рака на яйчниците
Проучванията показват връзка между талка и рака на яйчниците

Проучванията показват връзка между талка и рака на яйчниците

Международната агенция за изследване на рака (IARC) към Световната здравна организация (СЗО) класифицира талка като "вероятно канцерогенен" за хората. Това решение се основава на ограничени доказателства, че талкът може да причини рак на яйчниците при хората, както и на данни за канцерогенни ефекти при плъхове и в човешки клетки .

Ограничени доказателства и предупреждения от експерти

Въпреки това, външни експерти предупреждават, че тази информация не трябва да се тълкува като абсолютен факт. Кевин Макконъуей, статистик от британския Open University, който не е участвал в изследването, заяви, че оценката на IARC може да бъде подвеждаща. "Агенцията има за цел само да отговори на въпроса дали веществото има потенциал да причини рак при някои условия, които IARC не уточнява. Тъй като проучванията са наблюдателни и поради тази причина не могат да докажат причинно-следствената връзка, няма убедително доказателство, че употребата на талк причинява повишен риск от рак", каза той .

Излагане на талк и потенциални рискове

Талкът е естествено срещащ се минерал, който се добива в много части на света и често се използва за производството на бебешка пудра и друга козметика. Според IARC, повечето хора са изложени на въздействието на талк под формата на бебешка пудра или друга козметика. Най-значителното излагане на талк се случва, когато той се добива, обработва или се използва за производство на продукти .

Проучвания и противоречия

Има многобройни проучвания, които последователно показват увеличаване на честотата на рака на яйчниците при жени, които използват талк върху гениталиите си. Въпреки това, IARC не може да изключи, че талкът в някои изследвания е бил замърсен с причиняващ рак азбест. "Ролята на талка не може да бъде напълно установена", се казва в заключенията на агенцията .

Johnson & Johnson и съдебни дела

Съобщението на IARC идва само няколко седмици след като американският фармацевтичен и козметичен гигант Johnson & Johnson се съгласи да плати 700 милиона долара за уреждане на обвиненията, че е подвеждал клиентите си относно безопасността на своите продукти на основата на талк. Johnson & Johnson не призна нарушения в споразумението, въпреки че през 2020 година изтегли продукта от северноамериканския пазар .

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    академик
    Вероятно е канцерогенен, но може и да не е.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари