Свикват епизоотична комисия в Русенско

2
Причината е повишен риск от чума по дребните преживни животни
Причината е повишен риск от чума по дребните преживни животни Снимка: Dunavmost

Причината е повишен риск от чума по дребните преживни животни

Областната епизоотична комисия ще заседава този понеделник, 5 август, поради влошената епизоотична обстановка в съседните страни Румъния и Гърция във връзка със заболяването чума по дребните преживни животни. Заседанието е свикано от областния управител Драгомир Драганов и ще се проведе от 10:00 часа в Зала 1 на Областната администрация. Водещ на събитието ще бъде заместник областният управител Георги Георгиев.

Комисията ще обсъди актуалната епизоотична обстановка и ще предложи превантивни мерки за предотвратяване на разпространението на заболяването в Русенско. За момента на територията на България няма регистрирани огнища на болестта, но мерките са наложени поради заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), д-р Светлозар Патарински.

Болестта чума по дребните преживни животни е изключително опасна за овцете и козите и може да доведе до сериозни икономически загуби. В засегнато стадо заболеваемостта може да достигне 100%, а смъртността варира между 20% и 90%. Заболяването не представлява опасност за хората, но се предава лесно чрез директен контакт между болни и здрави животни, както и чрез замърсени с вируса фуражи, оборудване, превозни средства и постеля.

Последните данни показват значително увеличение на огнищата в Румъния, където те са нараснали с над 30 само през последните дни. Общо са засегнати над 200 000 животни, като огнищата са концентрирани в районите Тулча, Констанца и Тимиш. В Гърция са регистрирани 19 огнища в областите Тесалия и Пелопонес, където болестта е засегнала над 10 700 животни.

БАБХ препоръчва на фермерите да избягват търговия с животни от Румъния и Гърция. Временната забрана за провеждане на животновъдни изложби и пазари за дребни преживни животни в България остава в сила. Допълнителните мерки включват засилване на контрола върху всяка пратка живи дребни преживни животни, клинични прегледи и вземане на проби за наличие на вируса, както и засилен предкланичен и следкланичен преглед на животните, насочени за незабавно клане.

Очаква се на заседанието на комисията да бъдат взети конкретни превантивни мерки, които да защитят региона от разпространението на болестта. Областната администрация в Русе ще продължи да следи внимателно развитието на ситуацията и да предприема необходимите действия за предотвратяване на заразата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    ДаниелаИванова
    Останаха ли кози и овце по селата?животински пазари съществуват ли Тировете сживотни не минават ли с предимство.след товапразните коли не минават ли дезинфекция все пак животните са се изходили в колите по време на транспорта
  • 3
    1
    Екоподложката
    Да свикват и сексуалната кукумисия, че стана епидемия всеки избран да изневерява, да се развежда и да се жени за колешка.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...