Световни неврохирурзи обучават млади лекари в София

0

Триизмерни симулатори и изкуствен интелект променят медицинското образование

Световни неврохирурзи обучават млади специалисти в София с най-новите технологии.

В столицата на България се провежда значимо събитие в областта на неврохирургията. За пръв път страната ни е домакин на Европейския конгрес по неврохирургия, който събира водещи специалисти от цял свят. Фокусът на конгреса е върху обучението на млади лекари чрез използването на най-съвременни технологии, информира БНТ.

Триизмерни симулатори революционизират обучението

Днешните демонстрации показаха как технологичният напредък трансформира медицинското образование. Докато в миналото практическият опит с пациенти беше ключов за обучението, днес високотехнологичните симулатори пресъздават реалистично всички възможни клинични ситуации.

Доцент Николай Велинов, неврохирург, обясни предимствата на новите технологии: "Триизмерните симулатори могат да симулират провеждането на терапевтична процедура. Както виждате, това в момента се случва с вътрешна сънна артерия. Обучаващият се научава как да "влезе" в различните съдове в мозъка и може да симулира това без наличие на рентген".

Роботизирана апаратура и изкуствен интелект в неврохирургията

Въпреки сложността на тези технологии, те значително намаляват рисковете за пациентите и повишават успеваемостта на операциите. Роботизираната апаратура и изкуственият интелект са в основата на тази революционна промяна в неврохирургията.

Йохан Болхайдс, неврохирург от Нидерландия, сподели своите впечатления: "Като най-голям напредък, постигнат преди няколко години, можем да посочим изваждането на съсирек от мозъка при мозъчен инсулт. И това наистина променя хода на лечението и състоянието на пациента. Щастлив съм, че тук имаме възможност да обучаваме младите си колеги на симулатори, които изключително много се доближават до реалността. Виждам колко са любопитни и нетърпеливи да опитат да направят всичко, което те им позволяват".

Международен обмен на знания и опит

В рамките на конгреса 15 утвърдени специалисти ще споделят своите знания и умения с 45 специализанти. Това събитие не само ще допринесе за професионалното развитие на младите лекари, но и ще има положително въздействие върху качеството на грижите за пациентите в бъдеще.

Европейският конгрес по неврохирургия в София се очертава като значима стъпка в развитието на тази медицинска специалност, съчетавайки традиционния опит с най-новите технологични постижения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари