Светломир Нешков - Куцара: Вече съм свободен човек!

1
Известният затворник от град Мартен бе 22 години зад решетките
Известният затворник от град Мартен бе 22 години зад решетките Снимка: NOVA / архив

Известният затворник от град Мартен бе 22 години зад решетките

Край на драмата с един от най-известните затворници у нас Светломир Нешков - Куцара. След над 22 години зад решетките Бога на колите вече официално е свободен човек. Това каза самият той пред "България Днес" след делото пред Районния съд в Ловеч, което се проведе във вторник следобед.

Делото бе подбудено от началника на Софийския централен затвор старши комисар Васил Кордев, който смяташе, че Нешков трябва да лежи още 4 години. Така смятаха и от ГДИН, както и от Министерството на правосъдието. Темида се оказа на друго мнение и официално потвърди освобождаването на Куцара от пандиза. Сега предстои Светломир Нешков да отиде да вземе личната си карта и да бъде напълно свободен човек след тези близо 23 години зад решетките.

Както писахме преди време, Куцара бе освободен от столичния затвор, но се оказа, че е само за три месеца. Това предизвика недоумение у самия Нешков и у адвоката му, защото реално той бе излежал присъдата си. Даже по думите на Нешков е задържан неправомерно цели 10 дни, след като му е изтекла присъдата. Нешков каза, че няма да остави нещата така и ще иска по 2 бона обезщетение за всеки ден, в който е бил незаконно задържан в пандиза в София.

"Победа! Благодарен съм на обективния и безпристрастен съд, на съдия Йорданка Вутова. Сега съм свободен човек и ще продължа с живота си. Излежах си присъдата. В момента работя в строителната сфера. Имам планове занапред, но е рано да говоря още. В момента съм отседнал при един приятел. Взимам си личната карта от затвора тези дни и мога да си наема жилище, да пътувам и да живея." Това каза пред "България Днес" Светломир Нешков.

Всичко за Бога на колите приключва малко след полунощ на 6 март 2002 г. във Варна, когато в полицията постъпва сигнал за опит за кражба на "Опел Кадет". Ченгетата приближават, без да пускат буркана и сирената, но двамата апаши виждат патрулката и побягват. Униформените тичат след тях, като неколкократно предупреждават, че ще стрелят. Бегълците не се подчиняват и служителите дават предупредителни изстрели със стоппатрони. Тогава единият беглец стреля по полицаите, които отговарят на огъня, и в крайна сметка спипват бандитите.

Според самия Нешков той не е стрелял по полицаите, за да ги убива, а е гръмнал във въздуха, за да ги уплаши и да може да избяга.

След минути Куцара е спипан от ченгетата и пратен зад решетките. Едната от множеството му присъди е за опит на убийство на полицай. Куцара излежаваше присъда от 29 г. и 11 месеца, която е групирана от множество други за различни умишлени престъпления (виж карето).

Кариера зад решетките

Само допреди няколко дни Нешков лежи в Централния софийски пандиз, където доскоро е "кмет на затвора". Бил е зад решетките и във Варна, Враца, Белене и Ловеч. Налага се да го местят заради конфликти със служители и съкилийници и защото отказвал да се подчинява на разпореждания.

До 2020 г. са му налагани 20 дисциплинарни наказания. След като през миналата година поиска предсрочно освобождаване, става ясно, че администрацията на Софийския затвор, където Нешков е от 2015 г., смята, че има трайна промяна в поведението му. Почти през цялото време е трудово ангажиран, работил е във фитнеса, в кухнята, завършва средно образование. Получава и номинация за Човек на годината от Българския хелзинкски комитет за 2021 г. Заместник-председател е на затворническото сдружение на лишените от свобода. Участва активно в издаването на вестник "Затворническо право", където води рубрика с правни съвети. С течение на годините Светломир Нешков почти е станал юрист и помага на останалите пандизчии с правни въпроси. Той осъди България в Страсбург за лоши условия зад решетките. Стана популярен с искането си да има стаи за секс в затвора, защото се оплаква, че зад решетките му пречат да има деца от приятелката си, понеже камерите не се изключват, присъстват надзиратели и осъдените не могат да се усамотят с жените си.

Присъди за 95 години

Куцара е един от най-известните затворници у нас. Навремето Нешков получава множество присъди. От съда в Русе получава 4 години и половина решетки през 1996 г. Следващата година пак в Русе е осъден на 4 години лишаване от свобода. През 2002 година, когато е и заловен, получава 10 г. от съда в Силистра. През същата година Нешков получава 25 години затвор от съда в Ловеч. През 2003 г. е закован с 2 г. и 8 месеца от варненските магистрати. Същата година съдът в Ловеч го осъжда на още 5 години затвор. След месец районните магистрати в Кърджали пък го осъждат на 2 години решетки. Месеци по-късно Окръжният съд в Ямбол го заковава с допълнителни 20 години затвор, а след дни се произнася и Районният съд в Ловеч за пореден път. Този път присъдата е 2 години. През 2005 година Окръжния съд във Велико Търново му дава 15 години. Те са за кражби и грабежи, включително за опит за убийство, опит за бягство при конвоиране, опит за умишлено убийство на служител на МВР, хулиганства, незаконно държане на огнестрелно оръжие. Всичките присъди се равняват на близо 95 г., но в България те не могат да се добавят една към друга и така Куцара е осъден на 28 г. и 11 месеца затвор. Получава една година и зад решетките, защото чупи телевизора на съкилийника си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    Спонсор
    От БХК са същите ГОВНАРИ! Всеки трети в ХЕЛЗИНКИ е СОМАЛИЕЦ на социал, чукащ русите финландки! Чернилките не търсят работа, щото освен да се катерят по дърветата, друго не умеят!
  • 2
    7
    Dani
    Докъде я докарахме ___колко сме толерантни, че ще бъде един доказан престъпник номиниран за човек на годината????Абсурдни европейски ценности!!!Ами то така не стимулират, мотивират ли изродите да стават още по големи престъпници ___че един ден, ще бъдат ""окичени ""с почетния знак __чивек на годината,!!Че защо не и на столетието!!!
  • 4
    6
    до 5
    по ше му ходи заместник кмет
  • 4
    5
    Игнат
    Направете го почитен гражданин тоя
  • 8
    4
    Асен
    Стига ни занимавахте с тоя деградат да не мислите че ще започне редовна работа не ми се вярва да се хване на редовна работа ще направи някоя беля пак и ще се върне в пандиза
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари