Светла Бонева: Кризата Иран - Израел ще удари България

0
Очаква се ръст в цените на горивата и потенциална мигрантска вълна
Очаква се ръст в цените на горивата и потенциална мигрантска вълна

Очаква се ръст в цените на горивата и потенциална мигрантска вълна

Ескалацията на напрежението между Иран и Израел може да окаже сериозно влияние върху българската икономика, предупреждава доцент Светла Бонева, декан на факултет "Международна икономика и политика" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). В интервю за предаването "Денят на живо" по телевизия NOVA NEWS, тя подчерта необходимостта от своевременни и адекватни мерки за защита на националните икономически интереси.

"За да опазим българската икономика, трябва да вземем адекватни мерки. Чудесно е, че има щаб (в Министерството на външните работи, който ще следи развитието на конфликта в Близкия изток)", заяви доцент Бонева.

Експертът обърна внимание, че въпреки че непосредствените ефекти може да не са видими веднага, в дългосрочен план България ще усети последиците от този конфликт. "Ние ще бъдем пряко засегнати в по-дългосрочен план от този конфликт. Въпросът е какви мерки ще предприемем като държава, за да намалим негативните ефекти. Нужен е ясен анализ кои сектори биха пострадали", подчерта тя.

Петролът - ключов фактор за икономическата стабилност

Доцент Бонева посочи скока в цените на петрола като пряко следствие от иранската атака срещу Израел. "В деня на нападението цената на петрола беше с 1,5% по-висока в сравнение с предишния ден. Следващия ден се увеличи с 5%. Тя ще продължи да нараства", прогнозира икономистът.

В светлината на тези обстоятелства, Бонева предлага България да обмисли възможността за използване на правото на дерогация от Европейския съюз. "Нашата рафинерия "Лукойл" още не е продадена, поне до края на годината собственик ще бъде "Лукойл". Бихме могли да помолим Европейската комисия да ползваме правото на дерогация, тоест да продължим да получаваме руски петрол", обясни тя. Експертът също така препоръча увеличаване на складовите наличности от петрол в страната като превантивна мярка.

Потенциална мигрантска вълна

Друго предизвикателство, което доцент Бонева идентифицира, е възможността за нова мигрантска вълна. Тя предупреди, че първоначалните разходи за справяне с такава ситуация ще паднат върху българския бюджет. "Колкото и да разчитаме Европейският съюз нещо да възстанови, разходите ще бъдат поети първо от нашата държава", отбеляза Бонева.

Прогнози за развитието на конфликта

Относно бъдещото развитие на ситуацията, доцент Бонева изрази мнение, че е вероятно Израел да отговори на иранската атака, като се фокусира върху критична инфраструктура в Иран. "Израел със сигурност ще отговори и ще порази критична инфраструктура в Иран. Може да е ядрена инфраструктура, което е по-малко вероятният сценарий. Израел ще иска да удари в дългосрочен план икономиката на Иран и мощностите за производство на петрол ще бъдат ударени", заключи тя.

Eкспертът подчерта необходимостта от внимателно наблюдение на ситуацията и разработване на стратегии за смекчаване на потенциалните негативни ефекти върху българската икономика. Създаването на специализиран щаб в Министерството на външните работи е стъпка в правилната посока, но ще са необходими допълнителни мерки за защита на националните интереси в контекста на този международен конфликт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Нов Кмет
    До даскала - на колко пърцуци си,алкохолик ? Кое е идиотско,че скокът в цената на петрола ще се отрази на България ли ? Тогава ще ти скочи и скоросмъртницата,готви се
  • -1
    1
    daskal
    Изключително идиотско твърдение! Исторически идиотско!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари