Светият Синод избра тримата кандидати за нов Патриарх

0
Русенският митрополит Наум не е сред избраните
Русенският митрополит Наум не е сред избраните Видео: КИС 13

Изборът продължи по-дълго от обичайното, защото нито един от кандидатите не успя да събере толкова бързо необходимите две трети от гласовете на 14 митрополита

Светият Синод на Българската православна църква избра днес тримата кандидати, от които на 30 юни ще бъде избран новият български патриарх.

Това са Григорий Врачански - с 11 гласа, Гавриил Ловчански - с 9 гласа, и Даниил Видински - с 9 гласа, съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан, предаде БГНЕС.

Антоний, Серафим, Киприан и Яков не са участвали в избора, защото не са отговаряли на условията.

Изборът продължи по-дълго от обичайното, защото нито един от кандидатите не успя да събере толкова бързо необходимите две трети от гласовете на 14 митрополита.

Според Устава на БПЦ кандидатите за духовен водач на българите трябва да отговарят на три условия: 1. Да са над 50-годишна възраст; 2. Да са били митрополити поне 5 години; 3. Да спазват църковния ред.

9 митрополити отговаряха на тези условия. Това са: Пловдивският Николай, Ловешкият Гавраил, Видинският Данаил, Русенският Наум, Варненският и великопреславски Йоан, Врачанският Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Великотърновският митрополит Григорий, митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари