Сушата в Гърция разкри потънало село след 30 години

0
Природата разкрива скритите руини на потопеното село край Атина
Природата разкрива скритите руини на потопеното село край Атина Снимка: БГНЕС

Природата разкрива скритите руини на потопеното село край Атина

Рекордно високите температури и продължителната суша в Гърция разкриха потънало село в главния язовир на Атина, което не е било видимо от 30 години, съобщава АФП.

Село Калио, което е било потопено в края на 70-те години на миналия век заради изграждането на язовир Морнос, отново изплува на повърхността. Язовирът, разположен на около 200 километра северно от гръцката столица, е създаден чрез запълване с водите на реките Морнос и Евинос.

В резултат на рязкото спадане на нивата на водата, които през последните месеци са се понижили с около 30%, останките от училището и домовете в селото са отново видими.

„Нивото на река Морнос спадна с 40 метра. Може да видите първия етаж на двуетажната къща на тъста ми… а до нея се вижда това, което е останало от къщата на братовчед ми“, разказва Йоргос Йосифидис, 60-годишен пенсионер, който като млад е бил принуден да напусне родното си село заедно с другите жители, когато районът е бил наводнен.

Сушата тази година се е задълбочила в Гърция, страна, която по принцип е свикнала с летните горещи вълни. Според предварителните метеорологични данни на националната обсерватория, Гърция е преживяла най-горещия юли след най-меката зима в своята история.

Близо 80 къщи в Калио, както и училището и църквата, са били „пожертвани“ за осигуряването на вода за Атина.

Това не е първият път, когато Калио се появява от водите. Подобно разкритие е имало и в началото на 90-те години на миналия век, по време на друг период на суша.

„Ако скоро не завали, нивото ще се понижи още повече, а проблемът ще стане по-сериозен от тогава“, предупреждава Апостолис Геродимос, кмет на село Калио.

26-годишният лекар Анастасис Папагеоргиу, жител на близкото село Амигдалия, споделя, че през последните две години в района е имало изключително малко валежи и сняг.

„Ситуацията е трудна в момента, така че трябва да бъдем много внимателни с водата“, посочва той.

Гръцките власти отправиха призив към 3,7 милиона жители на региона Атика, който включва Атина и е дом на една трета от населението на страната, да използват водата разумно.

Гърция използва 85% от водните си ресурси за напояване и има нужда от изграждането на повече язовири.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари