Сушата изостря кризата с водата в Североизточна България

2
Ще обявят ли бедствено положение в община Смядово?
Ще обявят ли бедствено положение в община Смядово?

Ще обявят ли бедствено положение в община Смядово?

Заради тежкото безводие, жителите на няколко села в община Смядово отново се изправят пред трудности през горещите летни месеци. Ситуацията стана толкова критична, че кметът на общината, Иванка Петрова, обяви частично бедствено положение в четири от най-засегнатите населени места – Риш, Веселиново, Александрово и Черни връх.

Тези села са изправени пред сериозен недостиг на вода, като жителите се борят с ограничени водни ресурси за ежедневни нужди. Проблемът, който засяга не само питейната вода, но и битовите нужди, ще бъде обсъден на днешна среща, свикана от областния управител на Шумен.

Според кмета Петрова, макар че ситуацията е напрегната, пълно бедствено положение засега няма да бъде обявявано. „Все още имаме известни количества вода, но проблемът е, че те не достигат до високите части, като например блоковете“, коментира тя. Жителите на селата са под воден режим вече почти два месеца, а в някои места вода има само веднъж седмично. Петрова подчерта, че ситуацията е извън контрола на малката община и държавата трябва да поеме своята отговорност.

От своя страна, „ВиК - Шумен“ също трябва да се включи активно в разрешаването на проблема. Освен старите водопроводи, които вече се подменят в някои населени места, сушата също допринася за сложната ситуация. В село Риш, например, бе направен сондаж на дълбочина от 70 метра, но вода не бе открита. Планира се следващият сондаж да бъде до 200 метра, като се проучва и възможността за нови водоизточници в други села като Александрово. Но кметът ясно посочва, че това не е задача, която може да бъде решена само от една малка община като Смядово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    не е сушата,не е
    Унищожаването на помпените станции,каналите,тръбите на напоителни системи и разграбването им от 2012 година.От там дойде проблема От кражбата на вода,лошо управление на водите в язовирите.И куче влачи,диря няма,няма хей.Да отговарят ПП "ГЕРБ" или и това е лъжа? ВиК-атата само грабят дърпат,дращат.а 33 години колко реинвестираха за ремонти и подновяване? Да отговарят някой собственици на имоти във Флорида и Маями.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари