Студен фронт носи дъжд и сняг на 5-8 октомври

0
Циклон формира гръмотевични бури в Източна България
Циклон формира гръмотевични бури в Източна България Снимка: Асен Игнатов / Архив

Циклон формира гръмотевични бури в Източна България

Метеоролозите прогнозират значителни валежи за голяма част от територията на България в периода 5-8 октомври. Очакват се обилни дъждове, а в планинските райони - и снеговалежи.

Според синоптичните данни, на 5 октомври Балканският полуостров и страната ни ще попаднат под влиянието на преминаващ студен атмосферен фронт, свързан с циклонална активност над България. Валежите се очаква да започнат късно вечерта в петък, като ще се засилят през нощта и ранните сутрешни часове на събота, предимно над Западна и Централна България.

Прогнозите сочат, че в много райони количеството на валежите ще надхвърли 20-30 литра на квадратен метър. В събота валежната зона постепенно ще се измести на изток и ще отслабне. Ново активизиране на процеса се очаква в неделя и понеделник над Източна България, като там за период от 96 часа количествата могат да надхвърлят и 100 литра на квадратен метър.

Особено внимание трябва да се обърне на северните склонове на Стара планина и Родопите, където поради орографията са възможни валежи от над 40-70 литра на квадратен метър. Средно метеорологичните модели прогнозират стойности между 20-35 милиметра за тези райони.

През нощта срещу понеделник се очаква формиране на циклон, а през деня неговата фронтална зона ще премине през Източна България, създавайки предпоставки за гръмотевични бури.

В планинските райони се прогнозират снеговалежи, като снежната граница се очаква да се снижи под 1800 метра надморска височина.

Метеоролозите съветват да се обърне специално внимание на речните корита и язовирите в Южна и Централна България. В тези райони се очакват конвективни валежи с прогнозирани количества между 60-100 литра на квадратен метър. Съществува риск тези валежи да паднат за няколко часа, което значително повишава вероятността от наводнения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари