Стрелба срещу еврейско училище в Канада

1
Изстрелите са произведени от кола
Изстрелите са произведени от кола

Изстрелите са произведени от кола

В Торонто за втори път тази година беше открит огън срещу еврейско училище. Инцидентът се случи пред девическото училище „Бай Шая Мушка“, намиращо се в района на Северен Йорк. За щастие, няма пострадали, но местните власти третират случилото се със сериозност и смятат, че то е свързано с подобна стрелба през май.

По информация на полицията, изстрелите са били произведени от автомобил, преминаващ покрай училището. Учебното заведение, което е мишена и на предишната атака, отново стана обект на насилие, което буди притеснение сред местните жители и еврейската общност.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо реагира бързо на инцидента, като изрази своето безпокойство в социалната мрежа X. „Докато чакаме повече подробности, сърцето ми е близо до учениците, персонала и родителите“, написа той.

Това не е изолиран случай на антисемитско насилие в Канада през последната година. Според доклад на еврейската организация Б'най Брит Канада, антисемитските инциденти в страната са се увеличили повече от два пъти между 2022 и 2023 година. Стрелби срещу еврейски учебни заведения се превръщат в тревожна тенденция, като през ноември 2023 г. еврейско училище в Монреал също беше мишена на два отделни инцидента в рамките на една седмица. И в този случай няма пострадали, но напрежението в общността расте.

Полицията в Торонто работи активно по разследването и се опитва да установи мотивите зад тези нападения. Една от хипотезите е, че стрелбите са част от по-голяма вълна на антисемитско насилие, засилено от нарастващото напрежение в страната. Властите апелират за спокойствие, докато предприемат мерки за осигуряване на безопасността на училищата и обществените сгради, особено тези, свързани с еврейските общности.

Тези инциденти пораждат важни въпроси за сигурността и толерантността в Канада, страна, известна със своя мултикултурализъм и толерантност. Местните власти и правозащитни организации се стремят да предприемат по-строги мерки срещу антисемитизма и да защитят общностите, които стават мишена на подобни атаки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    34g334g
    човек пишман да стане с тея сатанински чифути терористи вече
  • 5
    5
    dgd
    Аз съм преподавател там. Питай майка си.
  • -4
    4
    До 3
    Ти негов възпитаник ли си ??
  • 4
    3
    dgd
    "Бай шая мушка" е училище за прекратяване на девичеството.
  • -6
    2
    Българин
    Ние Българите сме с народа на Израел. Дълги години Кремъл отглеждане и хрантутеше терорист номер 1 - Ясер Арафат и го представяне на народите в окупираните от руски ботуш държави от Източна Европа , като борец за свобода на Палестина.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари