Стотици празнуваха „От Поломието до Дунав заедно“ в Иваново

2

Фолклор и традиции оживяха в „Стълпище“ за празника на Иваново

Село Мечка, община Иваново – С богата културна програма и участие на стотици жители и гости от цялата страна, община Иваново отбеляза традиционния си празник „От Поломието до Дунав заедно“. Мероприятието се проведе в живописната местност „Стълпище“ край село Мечка и привлече внимание с разнообразни фолклорни изпълнения, изложби и демонстрации на местни традиции.

Празникът бе открит от кмета на община Иваново Георги Миланов, който приветства присъстващите с вдъхновяващи думи: „Днес честваме благополучието на нашата богата на история община, опазила културното си наследство и винаги устремена с поглед към бъдещето. Щастлив съм, че заедно успяваме да съхраним бита и културата на общината, и ще продължаваме да развиваме традициите ѝ“. Кметът изрази благодарност към жителите на Иваново за техния принос към развитието на общината и подчерта важността на разбирателството и единството за постигането на общи цели.

Сред официалните гости на събитието бяха областният управител Драгомир Драганов и народният представител Иван Иванов. Драганов отбеляза, че подобни празници играят ключова роля за запазване на българските традиции и културно наследство. „Именно подобни празници ни връщат към корените ни и ни провокират заедно с общи усилия да преодоляваме разединението в обществото“, заяви той и увери, че държавата ще продължи да подкрепя такива инициативи.

Народният представител Иван Иванов също изрази възхищението си от организацията на празника и подчерта значението на запазването на традициите за бъдещите поколения. „Благодаря Ви, че пазите традициите ни, посредством представянето на творчеството, уменията и производството си. Вярвам, че това ще продължи много години напред и поколенията ще се учат от нас“, сподели Иванов.

Празничната програма включваше изпълнения на местни самодейни и професионални артисти, фолклорни състави от различни региони, както и изложби на местни продукти като плодове, зеленчуци, вино и мед. Целта на организаторите бе да популяризират природните красоти на Поломието и туристическите маршрути около Иваново. Присъстващите можеха да се насладят на ръчно изработени сувенири и местни кулинарни специалитети, предоставени от осем села в региона.

Събитията се проведоха на фона на народни песни, изпълнени от 15 местни самодейни групи и индивидуални изпълнители. Сред популярните песни, звучащи в местността „Стълпище“, бяха обичаните „Северино“, „Алтън Яно“, „Тръгнала Неда“, „Назад, назад, моме Калино“ и много други. Концертната програма донесе много настроение и положителни емоции за всички присъстващи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Разтревожен
    За здравето на Вечно носещия бели пантарони се тревожа - по 24/7 този чонек е по софри, откривания, фестинали и т.н.
  • 0
    4
    Az sam kamata
    Da vi majkata na vsi4ki......
  • 6
    3
    от Иваново съм
    Този на снимката не е Камата,а шуменски тюфлек от бсп.
  • 8
    2
    Русенец
    Напоследък хубави събития! Ама защо толкова много снимки с "Камата" и с областния. А хората? Нека да ги виждаме, да ги познаваме! Хората!
  • 9
    1
    питам и отговор не искам
    Този шуменски боклук Иван Иванов от БСП какво майка си търси в русенските села? Пак ли се нагажда за народен представител? До кога?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари