Стотици миряни почетоха Света Марина в Каран Върбовка

2
Областният управител се помоли за здраве и благоденствие
Областният управител се помоли за здраве и благоденствие Снимка: Областна администрация - Русе

Областният управител се помоли за здраве и благоденствие

Днешният църковен празник, свързан с народната почит към Света великомъченица Марина, привлече стотици миряни от България и Румъния в русенското село Каран Върбовка. Светицата е известна като покровителка на бурите и пожарите, което я прави особено почитана сред местните хора.

Сред гостите на събитието беше и областният управител Драгомир Драганов, който изрази своята почит, като се помоли за здравето и благоденствието на жителите на региона. Драганов се поклони пред иконите в епархийския манастир „Св. Марина“, разположен в близост до селото, и запали свещ. „Нека бъдем по-смирени и по-човечни“, каза областният управител, призовавайки за повече доброта и разбиране сред хората.

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, който традиционно отслужва светата литургия на открито, също присъства на събитието. На архиерея съслужиха духовници от епархията и от северната ни съседка, Румъния. В края на литургията владиката извърши водосвет за здраве и поръси всички присъстващи с благословението Света Марина да ги закриля и да бъде тяхна молитвена застъпница пред Господа.

Поклонение пред реликвария с мощи на 24 православни светци

Една от специалните моменти на празника беше възможността на миряните да се поклонят пред реликвария с частици от мощите на 24 православни светци. Тази ценна реликва е подарена на митрополит Наум от Доростолската епархия и привлича вярващи от цялата страна.

История на Каранвърбовския манастир „Св. Марина“

Каранвърбовският манастир „Св. Марина“ е известен със своята лековита изворна вода. Манастирът е основан през Второто българско царство и съществува до падането на България под османско владичество, когато бил напълно разрушен. Легендата гласи, че възраждането на манастира се дължи на чудотворно изцеление на сляпо турско момченце, което се измило с водата, извираща от мястото на разрушения манастир, и прогледнало. Това се случило на 17 юли, деня, в който се почита паметта на Света Марина. В знак на благодарност, бащата на детето, който бил собственик на нивата, подарява земята на християните.

В периода 1828-1859 година на това място постепенно били изградени монашески килии и малка църква. Днес манастирът е важно духовно средище, което привлича множество посетители с лековитата си вода и богатата си история.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Редно Е
    Редно е областният да иска и опрощение на греховете персонално на общината и за всинца нас или сме безгрешни? Кой ще хвърли от общината първи камък като безгрешник?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари