Стопани от Русенско могат да подадат заявления за компенсации до 2 октомври

0
Очаква се изплащането на компенсациите да приключи до 11 октомври 2024 година
Очаква се изплащането на компенсациите да приключи до 11 октомври 2024 година

Очаква се изплащането на компенсациите да приключи до 11 октомври 2024 година

Държавен фонд "Земеделие" публикува указания за схемата "Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия", като уточни и сроковете за подаване на заявления за щетите, нанесени през 2024 година.

Земеделските стопани могат да подават своите заявления в отдел „ПСМП” към областните дирекции на ДФЗ в периода от 18 септември до 02 октомври 2024 г. Очаква се изплащането на компенсациите да приключи до 11 октомври 2024 г.

След решение на Управителния съвет на фонда, бе уточнено, че по схемата ще бъдат отпуснати 6 милиона лева за компенсиране на загубите на земеделски стопани, които са пострадали от унищожени площи с напълно загубена реколта в резултат на неблагоприятни климатични събития.

По схемата са посочени следните климатични явления и засегнатите култури:

  • Измръзване/слана: Засегнати са сливи, череши, кайсии и ябълки в областите Варна, Добрич, Перник, Разград, Русе, Силистра, София област и Шумен.
  • Буря/непрекъснат дъжд: Загуби са регистрирани при оранжерийни краставици, царевица за зърно, кайсии, череши, слънчоглед и картофи в Пазарджик, Плевен, Русе, Силистра и София област.
  • Наводнение: Увредени са ечемичните насаждения в област Силистра.
  • Градушка: Унищожени са различни култури като бадеми, винени лозя, зеле, грах, лимец, ечемик, кайсии, кориандър, круши, лавандула и много други в областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Русе, София град, София област, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.
  • Суша/засушаване: Основно пострадала е царевицата в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Плевен, Русе, Силистра, София град, Хасково и Шумен.

Фондът уточни, че помощта ще бъде предоставена под формата на директни компенсации за 100% унищожените култури, като размерът на помощта ще достигне до 80% от реалните разходи за отглеждане на съответната култура през стопанската година. Тези разходи се изчисляват въз основа на технологични карти, съставени по данни на Системата за агропазарна информация – САПИ ЕООД.

Земеделските стопани, които не са застраховали своите насаждения, ще получат 50% от допустимата сума за подпомагане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари