Столичани протестираха срещу център за деца бежанци

0
Кметът на София призовава за съпричастност
Кметът на София призовава за съпричастност Снимка: БТА

Кметът на София призовава за съпричастност

Напрежение и недоволство обхванаха жителите на столичния квартал „Княжево" след решение на Столичния общински съвет за разкриване на център за настаняване на непридружени деца бежанци. Протестът, организиран от сдружение „За Княжево", привлече вниманието към противоречивия проект, който предвижда използването на сградата на старото кметство близо до трамвайното колело за настаняване на деца бежанци на възраст от 3 до 18 години.

Александър Иванов, член на Управителния съвет на сдружение „За Княжево", изрази острото недоволство на местните жители от липсата на прозрачност в процеса на вземане на решения. "Ние поканихме хората, за да им разясним какво се прави „на тъмно" без те да знаят", заяви Иванов пред медиите. Той подчерта неподходящото местоположение на планирания център, като добави: "Това не е допустимо. Нека да предложат друго място, което наистина да е подходящо. Но това е в центъра на квартала. Хората не биха се съгласили."

В отговор на нарастващото напрежение, кметът на район „Витоша", архитект Зарко Клинков, се срещна с протестиращите, за да адресира техните притеснения. Той увери гражданите, че към момента няма предприети конкретни стъпки за изграждането на центъра и обеща провеждането на обществено обсъждане на 31 октомври. "Ако гражданите, вие, не сте съгласни, решението ще бъде оттеглено", заяви районният кмет, опитвайки се да успокои напрежението.

Въпреки уверенията на местната власт, протестът ескалира, когато група граждани временно блокираха участък от булевард „Цар Борис III". Ситуацията допълнително се усложни, когато протестиращи се опитаха да потърсят обяснения от общинския съветник Бонка Василева относно решението за сградата на старото кметство. От съображения за сигурност, Василева беше евакуирана от площада с полицейски автомобил.

Кметът на София, Васил Терзиев, реагира на ситуацията чрез своя профил във Фейсбук, призовавайки за по-голямо разбиране и съпричастност. Той подчерта ограничения мащаб на проекта, обяснявайки, че двата планирани центъра ще приютят общо до 20 деца - 12 в единия и 8 в другия. Терзиев акцентира върху хуманитарния аспект на инициативата: "Обръщам се към всички – не се страхувайте, а помагайте на тези деца, както се опитва да направи държавата и ние в Столична община. Не приемам, че тези деца могат да бъдат оставени на улицата", апелира градоначалникът.

Кметът на София също така разясни финансовите аспекти на проекта, уточнявайки, че центровете ще бъдат финансирани с европейски средства за период от две години и половина, след което ще преминат към държавно делегирана дейност, без да изискват финансов ангажимент от страна на Столична община.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    робин худ
    Когато вземат да изнасилват жените и децата ни тогава ще се осъзнаете хубавци безрадни продажни тик так
  • -1
    1
    робин худ
    Ваща майка и продажни политици мръсни центрове за бежанци ще ми правите безродни мърши продажни ,товарете ги по самолетите и кой от където е това е само началото само гледайте колко измет ще се домъкне още с конфликта в израел тия еврей не случайно хитлер е гледал да ги занули тия изроди мръсни
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари