Стефка Костадинова: Радвам се за Магучих, но един ден рекордът отново ще бъде български

0

Украинката Ярослава Магучих подобри 37-годишния световен рекорд на Стефка Костадинова

Рим, Италия - Поне няколко десетилетия светът на леката атлетика ще помни деня, в който 37-годишният световен рекорд в скока на височина за жени беше подобрен. Украинската атлетка Ярослава Магучих постигна феноменалния резултат от 210 сантиметра, подобрявайки с 1 сантиметър постижението на Стефка Костадинова от Световното първенство в Рим през 1987 година.

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова изрази своите поздравления и вълнение по повод новия световен рекорд. „Радвам се, че световният рекорд в скока на височина за жени вече е 210 сантиметра. Бях сигурна, че това все някога ще се случи. Постижението на украинката Ярослава Магучих е историческо не само защото подобрява един останал непокътнат 37 години рекорд, но и защото тези 210 сантиметра доказват, че човешките възможности са без граница и оборват песимистите с техните твърдения преди време, че някои рекорди в атлетиката ще са вечни, сподели Костадинова.

Постижението на Магучих дойде по време на спирката от Диамантената лига в Париж, където тя скочи историческите 210 сантиметра. Това е с 1 сантиметър повече от рекорда, поставен от Костадинова преди 37 години в Рим.

Костадинова разказа за своята среща с Магучих преди месец в Рим, където беше сред официалните лица, наградили украинката след спечелването на европейското злато. „По време на церемонията силно я прегърнах и ѝ пошепнах в ухото, че е готова за световен рекорд. Дори се засмяхме, защото ѝ казах, че още на Олимпиадата в Париж може да скочи 207 сантиметра и след това вече да се цели в 210 сантиметра. И ето, че тя го направи, при това точно в Париж, но малко преди Олимпиадата. Поздравявам още веднъж Магучих, желая ѝ нови победи и рекорди, но и не спирам да вярвам, че един ден рекордът отново ще бъде български, добави тя.

Костадинова не скри своето вълнение от символиката на случилото се. „Има някаква символика в това, че новината ме застига в Рим, където съм на посещение и където преди 37 години скочих тези прословути 209 сантиметра. Сега Магучих скочи 210 сантиметра в Париж, където може би също символично след дни започват Олимпийските игри, каза тя.

Стефка Костадинова остава икона в света на атлетиката, но новото постижение на Ярослава Магучих доказва, че човешките възможности са безкрайни и всяко ограничение може да бъде преодоляно. Историята ще запомни този ден като момент, когато границите на възможното отново бяха разширени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Стефка Костадинова
    Е ЛЕГЕНДА и ГОРДОСТ!Никой не може да го оромени
  • 1
    3
    Всичко е нагласено
    Отдавна оспорваха постижението на Стефка Костадинова.Какъе допинг й дадохте на украинката, сволочи и си затворихте слепите очи?!
  • 4
    2
    Путин Хуйло
    Допинг тест за УСраинската наркоманка!
  • 3
    1
    23f34f34
    украинците с iPhone-и ... понеже са бедни и изстрадали.. и Maserati-та карат от беднотия
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари