Стефан Цанев празнува 88-мия си рожден ден

1
Големият български писател е роден в Русе
Големият български писател е роден в Русе Снимка: БГНЕС

Големият български писател е роден в Русе

Стефан Цанев, един от най-забележителните български писатели, поети, драматурзи и журналисти, днес отбелязва своя 88-ми рожден ден. Роден на 7 август 1936 година в село Червена вода, Русенско, Цанев оставя неизгладим отпечатък върху българската литература и култура.

Пътят към големия успех

Стефан Цанев завършва Второ средно училище „Баба Тонка“ в Русе през 1954 година. Продължава образованието си в Софийския университет, където през 1959 година завършва журналистика. След това, между 1960 и 1965 година, учи драматургия в Московския киноинститут.

През периода 1959 – 1960 година Цанев работи като кореспондент на вестник „Народна младеж“ в Родопите и в Перник. Тази ранна журналистическа дейност му предоставя платформа за изразяване на неговите таланти и идеи.

Литературно и драматургично творчество

Стефан Цанев е автор на многобройни стихотворения, драми, публицистика и проза, както и на произведения за деца. Неговата стихосбирка "Парапети" е свалена от печат след събитията в Чехословакия през 1968 година, а на Цанев е забранено да публикува свои стихове до 1976 година. През 1984 година, по нареждане на Тодор Живков, е забранен спектакълът му "Любовни булеварди", което води до уволнението му от театър "София".

Цанев е работил като редактор в Студия за игрални филми (1965 – 1967), драматург в Държавен сатиричен театър (1967 – 1970), в Театър 199 и Театъра на окръзите (1970 – 1973), в Театър „София“ (1973 – 1984; 1991), в Драматичен театър в Пловдив (1984 – 1991), Театъра на армията (1992 – 1996), и отново в Театър „София“ (1996 – 2008).

Международно признание и награди

Творчеството на Стефан Цанев е преведено на всички европейски езици, както и на китайски, монголски, арабски и иврит. Пиесите му, най-вече „Последната нощ на Сократ“ и „Другата смърт на Жана д`Арк“, са играни в повече от 200 театъра в България и по света.

Стефан Цанев е носител на множество престижни награди, включително наградата за поезия "Пеньо Пенев" (1988), националната награда за детска литература "Петко Рачов Славейков" (1992), националната награда за литература "Иван Вазов" (2004), националната награда "Хр. Г. Данов" за "Български хроники" (2011), както и ордена "Стара планина" І степен за цялостен принос към българската култура (2006).

Личен живот

Стефан Цанев е женен за актрисата Доротея Тончева и има три дъщери: Евгения, Анна и Яна. Семейният му живот е неразривно свързан с творческите му успехи и вълнения.

Цитати, които вдъхновяват

Ето някои от запомнящите се цитати на Стефан Цанев:

  • "Историята на Стамболов би трябвало да се изучава задължително от всички народни представители, от всички министри, от всички, тръгнали към властта - не само за да се учат как да управляват, но и как да се предпазват от собствената си власт."
  • "Нашият народ, като всеки народ, всякога е имал своите умни хора и своите глупаци, своите честни хора и своите подлеци, своите герои и своите предатели. Лошото е, когато тези, дето ги споменавам на второ място, заемат първите места в държавата и масовият човек започне да им подражава, мислейки, че – ето, това е хубавото, това е доброто, към това трябва да се стремим. Както казват учените хора – подменят се ценностите."
  • "Това е най-страшният симптом – че една държава е пред загиване, когато децата ѝ започнат да бягат от нея. Няма по-страшно от това!"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    10
    До Иванова
    И коя по точно чужда творба е откраднал Стефан Цанев ? Ти не си психично болния джендър,който драска със сто различни никнейма и все едни и същи глупости,нали ? Надявам се да не си защото наистина искам да знам какво е откраднал Стефан Цанев и от кого ?
  • -9
    9
    Иванова
    Един от най-големите боклуци от съвременните писатели. Комунисти1еска подлога и крадец на чужди творби.
  • -1
    8
    Мухахахаха
    Освен това послеслов: Няма ли кой да ми го набие в гъза днес, че ми стана скучно Ве?! Ям лайна всякакви!
  • 0
    7
    Мухахахахаха
    Искам да се извиня на психиатъра си,понякога изпадам в криза и не знам кой съм,къде съм и с кого съм правил секс в храстите.Това което исках да кажа е: Най-обичам да крада никове и да пиша глупости , което е следствие на основното ми заболяване Маниакална депресия и често прикачвам собствените си проблеми като копрофагия, на тотално неизвестни хора което е следствие и на злобата която изпитвам към хората дръзнали да имат различно мнение, да се лашкам със санитарите и да богославя диктатора Пишкосмук Зеленски в моменти на тотална загуба на чувство за реалност. Знам, че съм в безнадеждно положение и да крада никове, пиша глупости от името на чужди хора, да ям говна и се лашкам със санитарите е невъзможно да преодолея. Все пак има някакво положително развитие сега съм Мухахахаха а преди няколко часа бях Учуден, Запознат, Нормален,Наебан и дори Кирил Петков, но тия времена минаха и сега си същото ядящо говна хомо.
  • -2
    6
    Психолог
    Няма ли кой да ми го набие в гъза днес, че ми стана скучно Ве?! Ям лайна всякакви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари