Стартират нови ВиК-проекти в Русенско

0

Подменят 3 километра водопроводи в село Копривец

На територията на област Русе водоподаването остава нормално, заяви областният управител Драгомир Драганов по време на извънредното заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация (АВиК), което обхваща региона, обслужван от "Водоснабдяване и канализация" ООД – Русе. По време на срещата той съобщи, че скоро ще стартира процедура за кандидатстване по Националния план за възстановяване и устойчивост, насочена към подмяна на остарелите водопроводи в областта.

Освен Драганов, в заседанието взеха участие заместник областният управител Георги Георгиев, главният секретар на АВиК Пламен Спасов, управителят на ВиК – Русе инж. Илиан Милев, както и кметове и заместници на кметове от региона. Според данни на ВиК, единствено селата Босилковци и Копривец в община Бяла и село Брестовица в община Борово са изложени на риск от воден режим, поради намалени дебити на местните водоизточници. Въпреки това, за момента няма непосредствена опасност тези населени места да преминат към воден режим.

Според последните данни спрямо 2022 година, дебитът на водоемите в село Босилковци е намалял с 23%, докато в село Брестовица спадът е малко над 18.5%. Проблемът в тези две села е остарялата водопроводна мрежа, изградена от азбесто-циментови тръби, което води до загуби на вода, достигащи до 50%. ВиК и местните власти вече предприемат необходимите мерки за справяне с положението.

Село Босилковци е било на ръба да премине на воден режим, но благодарение на бързата реакция е изградено алтернативно водоснабдяване от Помпената станция в село Пейчиново. Това е осигурило достатъчно вода за покриване на нуждите през почивни и празнични дни. През последните три години в селото са подменени над 1.5 километра от вътрешната водопроводна мрежа, както и 300 метра от външния водопровод, свързващ мрежата с Помпената станция. Община Бяла планира подмяна на още 3.4 километра от водопроводната мрежа в Босилковци, като този проект ще бъде финансиран от държавата.

В село Копривец вече са подменени 1.7 километра водопроводи, като е подготвен и инвестиционен проект за изграждане на технологична връзка с помпените станции в селата Дряновец и Копривец, с цел осигуряване на алтернативно водоснабдяване. В бъдеще се планира подмяна на още около 3 километра водопроводи.

По отношение на село Брестовица, през изминалата година е изградена технологична връзка за алтернативно водоснабдяване от Помпената станция във Волово, която се използва при недостиг на вода от местния водоизточник.

В рамките на заседанието беше обсъден и бюджетът на общината, като към момента не се очакват съществени промени в него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари