Старозагорска епархия почете паметта на патриарх Неофит

0
Митрополит Киприан: Неговата мъдрост продължава да ни вдъхновява
Митрополит Киприан: Неговата мъдрост продължава да ни вдъхновява

Митрополит Киприан: Неговата мъдрост продължава да ни вдъхновява

В сряда, 13 септември 2024 година, се навършиха шест месеца от кончината на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. По този повод Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, заедно с председателите на Църковните настоятелства в епархията, отслужиха панихида в параклиса "Свети апостол Карп", разположен в сградата на Старозагорската митрополия.

Връзката между Стара Загора и покойния патриарх Неофит има дълбоки корени. След кончината на митрополит Панкратий на 13 юли 1999 година, тогавашният Русенски митрополит Неофит временно пое управлението на овдовялата Старозагорска епархия за период от над три месеца. Това продължи до избирането на митрополит Галактион за нов архиерей на епархията.

През годините патриарх Неофит на няколко пъти посети града на липите. Особено запомняща се бе визитата му през септември 2017 година, когато по покана на митрополит Киприан, той участва в честванията по повод 50-годишнината от интронизацията на митрополит Панкратий. По време на това посещение патриархът отслужи заупокойна молитва на гроба на починалия старозагорски владика и откри научна конференция, посветена на неговото дело.

Друго значимо посещение на патриарх Неофит в Стара Загора бе свързано със 140-годишнината от Освобождението на България. Тогава, заедно с патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, той взе участие в тържествените чествания на връх Шипка. Последната му визита в града бе по повод отбелязването на 180 години от рождението на митрополит Методий Кусев – важна фигура в историята на Старозагорската епархия.

Старозагорският митрополит Киприан сподели: "Патриарх Неофит остави дълбока следа в сърцата на старозагорци. Неговото духовно присъствие и мъдрост ще продължават да ни вдъхновяват в бъдеще."

С отслужената панихида духовенството и миряните от Старозагорска епархия още веднъж изразиха своята дълбока признателност и почит към делото на патриарх Неофит, чиято памет ще остане завинаги в сърцата на българските християни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари