Стана ясно дали трафик камерите да щракат за скорост

0
Камерите ще се използват само за статистика за преброяване на трафика и отчитане на метеорологичните условия по пътищата
Камерите ще се използват само за статистика за преброяване на трафика и отчитане на метеорологичните условия по пътищата

Трафик камерите на АгенцияПътна инфраструктура “ няма да събират снимков материал и видео, а данните, които ще отчитат ще се предават в писмен вид към сървъра на АПИ.

Камерите ще се използват само за статистика за преброяване на трафика и отчитане на метеорологичните условия по пътищата. Данните, които ще събираме не могат да издържат в съда, защото камерите ни не са сертифицирани, въпреки че могат да отчитат средната скорост“, каза инж. Доброслав Симеонов, Началник на Института по пътища, по време на представянето на Проекта за трафик преброяване на пътната агенция. Той обаче е констатирал, че шофьорите се плашат от трафик камерите и набиват спирачки веднага щом ги видят.

“Има възможност нашите камери да се използват от полицията и КАТ, но те трябва да имат определен сертификат за точност, който е много скъп и не е предвиден в проекта ни. Така камерите не нямат необходимата точност, за да служат на органите на реда“, обясни Симеонов.

Новите камери и датчици по пътищата обаче ще могат да предвиждат с няколко часа напред какво ще е състоянието на пътната настилка и метеорологичните условия по него.

От АгенцияПътна инфраструктура“ предвиждат всеки човек да има достъп до тези данни през мобилно приложение.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари