Срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации изтича на 30 септември

0
При подаването на такава декларация не може да се ползва отстъпка от 5 на сто от данъка за довнасяне
При подаването на такава декларация не може да се ползва отстъпка от 5 на сто от данъка за довнасяне Снимка: Dunavmost

При подаването на такава декларация не може да се ползва отстъпка от 5 на сто от данъка за довнасяне

Утре, 30 септември, изтича крайният срок за подаване на коригиращи данъчни декларации за доходите от предходната година. Законът дава възможност на гражданите и фирмите да направят еднократна корекция в декларациите си, ако открият грешки, които са допуснали при първоначалното им подаване.

Тази възможност е валидна за физически лица, които трябваше да декларират своите доходи до края на месец април, както и за лицата, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително еднолични търговци и земеделски стопани. За тях срокът за подаване на декларациите пред Националната агенция за приходите (НАП) приключи в края на юни.

От информация, публикувана на сайта на НАП, става ясно, че при подаване на коригираща декларация не може да се ползва отстъпка от 5% върху данъка за довнасяне. Това е така, защото едно от условията за ползване на отстъпката е декларацията да бъде подадена в законовия срок за това. Ако в първоначалната декларация е била изчислена и ползвана такава отстъпка, тя се губи при извършването на корекция.

Важно е да се отбележи, че възможността за корекция в данъчната декларация не удължава срока за плащане на дължимите данъци. При направена корекция, която води до по-голям размер на дължимия данък, сумата, която не е внесена в установения срок, ще бъде начислена с лихва, напомнят от НАП.

Също така, приходната агенция може да се свърже с данъкоплатец, ако открие неточности във вече подадената декларация. В този случай лицето има 14-дневен срок за подаване на коригираща декларация, считано от деня на получаване на уведомлението от НАП. Важно е да се отбележи, че подаването на коригираща декларация по инициатива на НАП не лишава данъкоплатеца от правото да подаде още една коригираща декларация по свое желание до края на септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари