Срещата на земеделците по казуса “украинска помощ” завърши без конкретни решения

0
Правителството отпусна 200 милиона лева, но фермерите настояват да получат пълния обем на обещаното – 325 милиона лева
Правителството отпусна 200 милиона лева, но фермерите настояват да получат пълния обем на обещаното – 325 милиона лева

Правителството отпусна 200 милиона лева, но фермерите настояват да получат пълния обем на обещаното – 325 милиона лева

Земеделски организации проведоха спешна среща в Министерството на земеделието заради забавянето на така наречената „украинска помощ" и обявената протестна готовност. Правителството отпусна 200 милиона лева, но фермерите настояват да получат пълния обем на обещаното – 325 милиона лева.

Срещата, която продължи два часа, не доведе до окончателно решение за отмяна на протестната готовност, но даде някои отговори на земеделските производители. Те настояваха да разберат причините за забавянето на средствата и защо отпуснатата сума е по-малка от първоначално обещаната.

Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите сподели пред камерата на NOVA: „Ние от прессъобщението разбрахме, че са били одобрени, не са ни известявали". Той добави, че краткият отговор за забавянето е бил липса на финансова възможност: „Ако е имало възможност, щяло да стане. Няма нужда да го правят в прав текст. Имаше достатъчно време един месец да известят, че парите няма да дойдат".

По думите на земеделците, министърът на земеделието Георги Тахов е дал гаранция, че останалите 125 милиона лева ще бъдат изплатени през месец ноември. Въпреки това, те остават скептични поради отсъствието на финансовия министър Людмила Петкова на срещата.

Симеон Караколев от Националната овцевъдна асоциация подчерта необходимостта от среща с Министерството на финансите: „Задължителна среща с МФ, няма как да коментираме действия, без санкция на МФ, да не говорим, че ще искаме и санкция на министър председателя. Очакваме среща в рамките на следващите дни".

Земеделците настояват за пълната сума от 325 милиона лева и очакват ясни гаранции за изплащането на втория транш от „украинската помощ". Те планират да търсят общо решение след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, която в момента е в Брюксел.

Протестната готовност на земеделците остава в сила, като Илия Проданов предупреди: „Ако те кажат, че „карт бланш" няма, протестите може да започнат и утре. Днес имахме „карт бланш" да искаме цялата сума и да чуем доводите".

Ситуацията остава напрегната, като земеделските производители очакват конкретни действия от страна на правителството за разрешаване на проблема с изплащането на обещаната финансова помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари