Средната температура в България се е повишила с близо градус за 30 години

0
Средната температура в България се е повишила с близо градус за 30 години
Средната температура в България се е повишила с близо градус за 30 години Видео: NOVA

Учени предупреждават за нови климатични условия

През последните три десетилетия средната температура в България се е повишила с почти един градус. Тази тенденция, отчетена от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предизвиква сериозни опасения за бъдещето на страната, като се очаква да доведе до засушаване в различни региони и промени в биоразнообразието.

Доцент Лилия Бочева, директор на департамент „Метеорология“ в НИМХ, споделя, че от 1991 година насам средната годишна температура в България е нараснала с 0,8 градуса. За сравнение, преди този период средната температура е била под 11 градуса. Това повишение не е просто статистическа аномалия, а сигнал за сериозни климатични промени.

По време на посещението си в Приморско, доц. Бочева отбелязва, че палмите, които са станали обичайна гледка в града, са ясен признак за изменение на климата. „Естествената растителност е тази, която ще определи кога ние сме преминали в друг климатичен пояс“, обяснява климатологът Симеон Матев. Той подчертава, че вече няма съществена разлика в климата между Южна България и Северна Гърция.

Промените в климата засягат не само температурите, но и водните ресурси на страната. Министърът на околната среда и водите Петър Димитров предупреждава, че засушаването засяга сериозно Североизточна България и басейна на река Тунджа. „Там е изключително сухо, както и целият Черноморски басейн. Това засушаване поставя под пряка заплаха цялото население на тези територии“, изтъква министърът.

Климатичните промени имат и сериозни последствия за биоразнообразието. Академик Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките (БАН), предупреждава, че тези промени могат да доведат до изчезване на видове или появата на нови, което ще има сериозни последствия за екосистемите в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари