Средната пенсия в България вече е 834 лева

1
Броят на пенсионерите нараства, достигайки над 2 милиона души
Броят на пенсионерите нараства, достигайки над 2 милиона души

Броят на пенсионерите нараства, достигайки над 2 милиона души

Средният размер на основната пенсия в България достигна 834 лева през юли 2024 година, след като пенсиите, отпуснати до края на миналата година, бяха осъвременени с 11 процента от началото на месеца. Това увеличение засяга над 2 милиона пенсионери в страната.

Разлики между пенсиите на мъжете и жените

При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, докато при жените тя е значително по-ниска – 727 лева. Тези различия отразяват дългогодишните неравенства в трудовия стаж и заплащането между половете.

Регионални различия

В столицата София средната пенсия е най-високата за страната – 1037 лева. За мъжете в София средната пенсия е 1235 лева, а за жените – 909 лева. Най-ниската средна пенсия се получава в област Кърджали, където тя е 656 лева.

Средната пенсия с добавките през 2023 година

Средната пенсия с добавките към нея през миналата 2023 година по данни на НОИ е достигнала почти 750 лева – за мъжете 894 лева, а за жените 651 лева. Номиналното нарастване на средния размер на пенсиите е 16,3 процента, докато реалното нарастване е 7,1 процента.

Икономически показатели

Средногодишният хармонизиран индекс на потребителските цени е 8,6 процента. Брутният и нетният коефициент на заместване на дохода от труд към този от пенсия е съответно 54,3 и 69,9 процента.

Разходи за пенсии

Отчетените разходи за пенсии през миналата година са над 19 милиарда лева, което е с 45 милиона лева по-малко от заложените в бюджета. В сравнение с 2022 година, за пенсии през миналата година са платени близо 3,5 милиарда лева повече. Относителният дял на разходите за пенсия от Брутния вътрешен продукт е достигнал 10,4 процента, което е увеличение с 1,1 процентни пункта спрямо 2022 година.

Броят на пенсионерите

По данни на НОИ броят на пенсионерите нараства. През този месец те надхвърлят 2 047 000, докато в края на миналата година са били 2 037 000, което е със 7000 повече от края на 2022 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари