Сребърен йодид ще превръща градушките в дъжд

0
Държавата въвежда иновативна технология срещу природната стихия
Държавата въвежда иновативна технология срещу природната стихия

Държавата въвежда иновативна технология срещу природната стихия

Министерството на земеделието планира въвеждането на нова технология за борба с градушките в районите с ограничения за противоградови ракети и самолети. Заместник-министърът на земеделието Иван Капитанов съобщи в четвъртък за предстоящото закупуване на специални наземни генератори.

Как работи новата технология

Иновативните устройства представляват генератори, създаващи ударни вълни със скоростта на звука, пише в. 24 часа. Технологията използва сребърен йодид, който се впръсква в облаците, нарушавайки процеса на формиране на градушките. В резултат, вместо опасни ледени късове, валежите падат под формата на дъжд или киша. Методът демонстрира ефективност от минимум 40% при намаляване интензитета на градушките.

Избор на локации

Цветелина Димитрова, главен директор на дирекция "Технически и оперативни дейности" към агенцията по градушките, поясни: "Ще анализираме как най-добре да бъдат използвани генераторите. Към момента няма окончателно решение. Имаме създадена комисия, която вероятно другата седмица ще посочи подходящите места."

Първоначално са определени два района за разполагане на генераторите - край Кюстендил и Кърджали, след като локацията край Гоце Делчев е отпаднала поради териториални ограничения.

Технически изисквания

"Има изискване генераторите да покриват територия от минимум 3 хиляди квадратни километра. В рамките на тази площ трябва да са на отстояние 10 километра един от друг, наредени шахматно. Също трябва да видим къде ще ги поставяме, за да бъдат на охраняемо място. Най-вероятно това ще са стопански дворове", допълни Димитрова.

Разширяване на противоградовата защита

Успоредно с въвеждането на наземните генератори, се планира изграждането на 25 нови ракетни площадки за разширяване обхвата на съществуващите командни пунктове, както и създаването на нова защитена зона с допълнителни 28 площадки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Инженер
    Прочетох. Повторих. Потретих. И нищо не разбрах. Т.н. наземни генератори ще думкат на 4...5..7 километра със сребърен йодид ли? С "ударни вълни" ? Ето как липсата на фундаментално образование прави животът ни пълен с чудеса и магии.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари