Сръбски кмет: Младежите ни бягат в България

0
Сърбия губи млади кадри към България заради високите заплати
Сърбия губи млади кадри към България заради високите заплати Снимка: БГНЕС

Сърбия губи млади кадри към България заради високите заплати

Младежите от Сърбия все по-често се насочват към България в търсене на по-добри условия за живот и по-високи заплати. Това разкрива Владица Димитров, кмет на Димитровград (Цариброд), в изказване пред БГНЕС. Според него, много жители от граничните сръбски градове като Димитровград и Пирот намират работа в българските градове Сливница, Драгоман и София, където заплатите са значително по-високи.

В България им плащат по 2000 лева, дори на неквалифицирани работници. За нас тази сума е недостижима“, обяснява Димитров. Той подчертава, че разликата в заплатите е една от основните причини, поради които младите хора предпочитат да напуснат родните си места и да се установят в България. В допълнение към високите доходи, България предлага и по-благоприятни условия за живот, което също допринася за решението на много сърби да се преместят.

През последните години се наблюдава значително увеличение на броя на сръбските граждани, особено от пограничните райони, които получават българско гражданство. Това улеснява тяхното установяване и работа в България. Освен икономическите причини, младите хора от Сърбия избират да следват висше образование в България, където им се предоставят повече възможности за професионално развитие.

Кметът на Димитровград споделя също, че голяма част от младежите, които заминават за България, не се връщат в Сърбия. „Младите не се връщат тук (от България), няма и къде да се върнат. Тяхната перспектива надхвърля Димитровград“, казва той. Липсата на икономически възможности и по-ниските заплати в Сърбия правят страната по-малко привлекателна за младите хора, които търсят по-добро бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари