Спортисти от четири континента ще преминат Дунав мост на бегом

1
Бегачи от 11 държави се впускат в седмото издание на трансграничния пробег Гюргево - Русе.
Бегачи от 11 държави се впускат в седмото издание на трансграничния пробег Гюргево - Русе. Снимка: „Пробег на свободния дух“ / Архив

Бегачи от 11 държави се впускат в седмото издание на трансграничния пробег Гюргево - Русе.

Седмото издание на трансграничното шосейно бягане между Гюргево и Русе ще се проведе на 5 октомври (събота) с участието на спортисти от 11 държави и четири континента. Организаторите на 15-километровия „Пробег на свободния дух" - местните администрации на двете общини и клубът по лека атлетика „Дунав", представиха подробности за предстоящото събитие.

Заместник-кметът по спорта на Гюргево, Мариан Дамян, подчерта значимостта на пробега за укрепване на добросъседските отношения между двете общини. "Посланието на свободния дух говори много за добрите и приятелски взаимоотношения между двете съседни общини", заяви той. Дамян изрази благодарност към многобройните спонсори и институции, включително представителите на Гранична и Пътна полиция от двете страни на река Дунав, които са подкрепили организацията на събитието въпреки срещнатите трудности.

"Не е лесно да се организира едно такова събитие, което през последните девет години е имало само две прекъсване заради пандемията от КОВИД-19. През тази година ще посрещнем 400 спортисти, които ще стартират в 11:00 часа в Гюргево и ще финишират в центъра на Русе", добави Мариан Дамян.

Организаторите от спортния клуб по лека атлетика „Дунав" отбелязаха значителния растеж на интереса към събитието. От 120 състезатели при първото издание през 2016 година, тази година са се записали 400 участници, а още 150 са в листата на чакащите. Сред участниците ще има приблизително равен брой българи и румънци - около 180-190 от всяка страна.

Сред изявените участници ще бъде Мариела Нинева, която през миналата година зае второ място при жените, както и ветеранът Иван Грозев, роден през 1946 година. Очаква се и международно участие с представители от Кения, Кувейт и САЩ. Наградният фонд за победителите възлиза на 6000 евро.

Пробегът е включен в програмата от събития, посветени на 100-годишнината на Българската лека атлетика. Очаква се присъствието на председателя на родната федерация Иван Колев и служебния министър на младежта и спорта Георги Глушков.

За осигуряване на безопасното преминаване на състезателите по Дунав мост, движението по съоръжението ще бъде напълно спряно между 11:00 и 11:30 часа. Този факт подчерта необходимостта от изграждане на втори мост над река Дунав между Русе и Гюргево, коментирана от заместник-кметовете на двата града.

Борислав Рачев, заместник-кмет по "Спорт и младежки дейности" на Община Русе, акцентира върху значението на сътрудничеството между двата града: "Важното е, че има протегнати ръце и от двете страни на реката и по този начин показваме, че можем да вървим заедно напред, защото България и Румъния имат своето място на картата на Европа".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари